Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Coalitievorming in Enschede belooft een enorme klus worden

332152 voorspelling

Wil de verkiezingsuitslag in Enschede woensdag hetzelfde uitpakken als het aantal zetels dat alle veertien lijsttrekkers zichzelf toedichten, dan moet het aantal stoelen in de raadzaal worden uitgebreid van 39 naar 73.

Na de tv-debatten in het kader van Ik teken voor 80 vulden alle partijleiders een zetelprognose in. Maarliefst negen van hen denken dat zij na vandaag de grootste zijn in de gemeenteraad, en wel met minimaal zes zetels. Wishful thinking? In werkelijkheid dreigt een sterk versplinterde zetelverdeling te ontstaan. De grote vraag is of vijf partijen straks wel genoeg zijn om een meerderheidscoalitie te vormen.

Het is gissen hoe Enschede gaat stemmen. Want gaat Burgerbelangen merken dat steeds meer Nederlanders 'lokaal' willen stemmen? Kan D66 het succes van vier jaar geleden ook buiten de UT en binnenstad uitbouwen? Is er ook sprake van een Jesse Klaver-effect bij GroenLinks in Enschede? En wordt EnschedeAnders beloond voor vier jaar zwoegen als eenmansfractie?

Opkomstpercentage
De belangrijkste factor voor de verkiezingsuitslag in Enschede wordt echter het opkomstpercentage. Bijna 120.000 Enschedeërs mogen vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoeveel van hen nemen daadwerkelijk de moeite om van hun democratisch recht gebruik te maken?

Vier jaar geleden kwam slechts een treurige 43 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Daarmee staat Enschede bijna onderaan in Nederland. Voor kleine partijen met een trouwe achterban, zoals de ChristenUnie, kan een lagere opkomst voordelig uitpakken in het aantal zetels.

Nieuwkomers
Andere partijen, zoals de politieke nieuwkomers lijken echter vooral te profiteren naarmate de opkomst hoger wordt dan vier jaar geleden. De PVV werd vorig jaar - weliswaar bij de Tweede Kamerverkiezingen, dus zonder lokale partijen - in 18 van de 42 wijken met een stembureau de grootste.

In deze veelal oude arbeiderswijken werd vroeger vaak op de PvdA gestemd. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen daalde het opkomstpercentage juist in een deel van deze buurten (o.a. Stevenfenne, Dolphia, Pathmos) tot wel 23 procent. Ook DENK heeft in een deel van deze wijken (o.a. Deppenbroek en Wesselerbrink) een grote achterban en lijkt baat te hebben bij een hogere verkiezingsopkomst.

Coalitie
De huidige gemeenteraad van Enschede telt tien partijen. Dat kunnen er na vandaag in potentie veertien worden. Hoe meer nieuwe fracties er in de gemeenteraad komen (en hoe groter zij worden), hoe meer zetels zij zullen afsnoepen van de grotere partijen.

Er dreigt daardoor een breed scala aan middelgrote partijen (3 tot 5 zetels) te ontstaan en dat zou coalitievorming lastig kunnen maken. Het is zelfs niet onmogelijk dat er straks zes partijen nodig zijn om een meerderheid te behalen. Niet voor niets dat veel partijen vorige week al pleitten voor een zogeheten raadsakkoord, waarbij in ieder geval de belangrijkste thema's voor de komende jaren door de hele raad worden vastgelegd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wilco Louwes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.