Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wesselerbrink tussen hoop en vrees: €˜Ik heb voor het eerst PVV gestemd €™

332517 download 7 5

De Wesselerbrink in Enschede is een wijk van tegenstellingen. Optimisme en angst bestaan er naast elkaar, ook op verkiezingsdag. Voor het eerst in mijn leven heb ik PVV gestemd.

In het clubhuis van voetbalclub Victoria staan de gehaktballen op de tafel. Het is even na twaalf uur, etenstijd voor Wilna Maas en drie collega s die in stembureau 613 in de Enschedese wijk Wesselerbrink het toezicht houden. Boven hun hoofd prijken de bekers van de voetbalclub, voor hen op tafel ligt de lijst met uitgebrachte stemmen.

189 tot dusverre , zegt Maas. Ongeveer hetzelfde als andere jaren. Vooral veel allochtone stemmers. Ook dat hoort bij deze wijk. Juist de mensen met een Nederlandse achtergrond haken hier de laatste jaren af. Allochtonen zien vanwege hun herkomst verkiezingen nog als een voorrecht, Nederlanders steeds minder.

Buiten, op de parkeerplaats tussen de voetbalvelden, is het vooral stil. Af en toe meldt zich een eenzame kiezer. Sinds ik mag, ga ik stemmen , zegt een 57-jarige ondernemer . Hij is van Syrisch-Armeense komaf en kwam in 1995 naar Nederland. Twee mobiele telefoons in zijn hand herinneren hem nog elke dag aan het moment, twee jaar geleden, dat hij in zijn eigen wijk werd bedreigd en beroofd.

Koevoet
Het was om vier uur s nachts en ik kwam thuis van mijn werk. Ze hebben met een koevoet op me ingeslagen. Uiteindelijk hebben ze alleen mijn twee mobiele telefoons gestolen. Ik ben van nature optimistisch, maar ergens raak je dan je vertrouwen kwijt. De veiligheid in deze wijk is een groot probleem. Ik heb daar 20 jaar geleden al voor gewaarschuwd. De directeur van het AZC zei toen dat het water in Nederland het grootste probleem was. Maar inmiddels weten we wel beter.

Loyaal aan PvdA
Ondanks zijn angstgevoelens, stemt hij niet op de PVV. Het was Wim Kok die er ooit voor gezorgd heeft dat ik in dit land mocht blijven. Ik voel me nog altijd loyaal aan de PvdA. En dat geldt voor veel mensen van mijn generatie.

Wijk met een verhaal
De Wesselerbrink: het is en blijft een wijk met een verhaal. Ooit de grootste nieuwbouwwijk van Twente, met een ondoordringbaar netwerk van hoge flats, hofjes en doorzonwoningen. Meer dan de helft van de bewoners is er van buitenlandse komaf. Vooral veel Syrisch-orthodoxe christenen vonden een plek in de wijk die inmiddels voor een groot deel is gerenoveerd.

Klein Jeruzalem
Het is hier soms net klein Jeruzalem , zegt jongerenwerker van Mario Delogu. Christenen, moslims: je ziet hier alles door elkaar. Natuurlijk geeft dat wel problemen en incidenten, maar in mijn beleving niet meer dan elders. De overlast die er hier wel geweest is, zie je steeds meer verdwijnen. Zes jaar geleden is er gekozen voor een nieuwe, gezamenlijke aanpak die werkt. Vooral bij jongeren worden de verschillen steeds kleiner. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Toch vertellen veel kiezers deze dag ook een ander verhaal. Over aanhoudende overlast door jongeren, afval op straat en een gebrek aan saamhorigheid Toen ik hier in 1975 kwam wonen, kende ik iedereen , zegt een 69-jarige ex-automonteur. Nu is er niemand meer op straat die me groet. Het is ieder voor zich.

Bedreiging
Ook hij blijkt het slachtoffer van een bedreiging. Vorig jaar stond er opeens een jonge knaap op het dak van mijn schuur. En nog weer later stond er een hele groep voor mijn deur. Voor het eerst van mijn leven heb ik nu PVV gestemd. Geheel tegen mijn natuur in, maar er is geen andere keus.

Van oudsher CDA
Hoe de wijk gaat stemmen, was eerder deze week de grote vraag. Zowel de PVV als Denk hopen er op een grote aanhang. Dat met name de Syrisch-orthodoxe gemeenschap massaal voor de PVV gaat kiezen, wil er in ieder geval bij Mario Delogu niet in. Ik kan natuurlijk niet in de hoofden van de mensen kijken, maar ik merk weinig van een verharding. De Suryoye-gemeenschap stemt van oudsher CDA. Ik heb geen redenen om aan te nemen dat dat nu anders zal zijn. Bij jongeren spelen dergelijke politieke keuzes trouwens al helemaal niet. Die zijn daar helemaal niet mee bezig.

Lokale partij
Erik Jonker (54), sinds zes jaar woonachtig in de wijk, stemt op een lokale partij. Uit principe. Landelijke partijen hebben hier niets te melden. Dit is Enschede, niet Den Haag. De meeste mensen die ik spreek, denken er net zo over. Zorg heeft hij vooral over het afvalprobleem in de wijk. Triest, triest. Pak dat aan, en de sfeer wordt gelijk een stuk beter. En doe eindelijk iets met het park dat een paar jaar geleden is opgeknapt. Mijn vader heeft zich daar nog voor ingezet. Hij was ooit voorzitter van de wijkraad. Alleen aan hem zijn we het al verplicht om daar ook eens iets te organiseren.

Hopen op goede opkomst
Bij de huidige wijkraad wordt vooral gehoopt op een goede opkomst. Die is in de Wesselerbrink traditioneel laag , zegt voorzitter Henk Siekmans (79). In ons wekelijks spreekuur hebben we de afgelopen maanden iedereen vooral aangespoord om te gaan stemmen. Natuurlijk zitten mensen hier met dingen, maar daar zijn ook oplossingen voor. Er is ongelofelijk veel geïnvesteerd in deze wijk en er zijn veel problemen aangepakt. Hopelijk versterken deze verkiezingen de eenheid die we in de wijk zo hard nodig hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.