Verkeer
Stuur appje
Zoek
Schermafbeelding 2022 03 11 om 10 47 41

Oud-voorzitter winkeliersvereniging Deppenbroek baalt van de leegstand

Tijdens de thema-uitzending van 1Twente Vandaag op 8 maart, stond de studio bij het winkelcentrum van Deppenbroek. De locatie was uitermate geschikt voor de ontvangst van de eerste gast. Henk Stokvis is meer dan twintig jaar lang voorzitter geweest van de winkeliersvereniging van de wijk. Daarnaast was hij één van de eerste mensen die een winkel opende bij het desbetreffende winkelcentrum. Hij vertelt over zijn ervaringen met het winkelcentrum en de wijk.

Geschiedenis winkelcentrum Deppenbroek

Henk Stokvis en zijn vrouw lieten in 1969 hun leven in Dolphia achter om zich te vestigen in Deppenbroek. De vrouw van Stokvis runde een tabakwinkel en kreeg de aanbieding om deze te verhuizen naar het nieuwe winkelcentrum. Samen met zo’n 27 andere winkels was dit een onderdeel van een mooi nieuw uithangbord van de wijk. In de loop der jaren raakte Stokvis steeds meer betrokken bij de winkel van zijn vrouw. Rond 1985 werd hij zelfs voorzitter van de winkeliersvereniging.

Tijdens zijn periode als voorzitter heerste er onrust rond de wijk en het winkelcentrum. “In de jaren negentig werden er problemen veroorzaakt door een groep mensen van Noord-Afrikaanse afkomst,” vertelt Stokvis. “Samen met de gemeente, politie en de brandweer overlegden we over hoe dit aangepakt moest worden. We moesten de gemiddelde koopkracht in de wijk verhogen.” Om het imago van de wijk te verbeteren zijn er in die tijd meerdere appartementen afgebroken en particuliere woningen neergezet. Ook is het winkelcentrum twee keer gerenoveerd in de jaren 1985 en 1994. Deze ingrepen bleken het gewenste effect te hebben. Deppenbroek werd steeds attractiever.

Foto winkelcentrum Deppenbroek jaren negentig
Winkelcentrum Deppenbroek tijdens de jaren negentig
Beeld: Redactie 1Twente

Vuurwerkramp

Er lagen plannen op tafel voor het uitbreiden van het winkelcentrum. Het winkelcentrum van Mekkelholt zou worden gesloopt waardoor er bij Deppenbroek een groei van 150 procent zou komen. Deze uitbreiding zou er door een trieste reden niet van komen. “De vuurwerkramp gooide roet in het eten,” vertelt Stokvis. “Roombeek moest groots worden opgebouwd en dat ging ten koste van Deppenbroek. Bij het bouwen van winkelgelegenheid is er te veel gebouwd in Roombeek. Ik heb mij er tegen verzet, maar naar de winkelier werd niet omgekeken.”

“Nu zie je dat er veel winkels leeg staan in Roombeek. Ondernemers in Deppenbroek hebben het ook erg zwaar. Er is sprake van een te grote verdeling bij Enschede-Noord. Als er op Deppenbroek was gefocust zou dat beter zijn geweest voor de stad. Nu zijn er twee wijken die last hebben van leegstand.”

Wat moet anders?

Om de leegstand in Deppenbroek aan te pakken, heeft Stokvis een aantal maatregelen bedacht. “Het huren van de winkels in de wijk moeten goedkoper worden, zodat de lokale ondernemers makkelijker kunnen bestaan. De macht van de grote winkelketens zouden eventueel voor datzelfde doel kunnen worden beperkt. Verder moet de buurt toegankelijk zijn, zodat mensen met een rollator minder afhankelijk zijn van anderen.”

Praten en samenwerken

Als het gaat om het verbeteren van de wijk, weigert Stokvis alleen maar naar de gemeente te kijken. “Als ik tegenwoordig door de straten loop zie ik zowel schone als vuile pleintjes. De inwoners van de wijk hebben daar invloed op. Als we dat zouden willen veranderen, dan zullen we allemaal de ogen open moeten doen. We moeten elkaar op een positieve manier aanspreken. Bij alles wat we samen kunnen doen in de wijk wordt het alleen maar mooier. We moeten het met elkaar en ook voor elkaar doen,” besluit Henk Stokvis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.