Enschede

Toekomst toptraject jonge singer-songwriters uit Twente onzeker

Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn. Daarom pakt TOP TSG, het coachingstraject voor talentvolle Twentse singer-songwriters, de afsluiting van de vierde editie groots aan. De album release party is woensdag in De Kleine Willem.

333321 images2persgroep 10
Ze heten Iris, Merijn, Oscar, Wouter, Leroy en Rosalie. Ze schrijven hun liedjes zelf, spelen en zingen fantastisch. En ze zijn de meest veelbelovende talenten van dit moment. Singer-songwriters, de meeste uit Enschede. Begin vorig jaar werden ze uitverkoren door TalentOntwikkelingsPlan Twents Songwriters Gilde (TOP TSG), het coachingstraject voor jonge muzikanten uit Twente die veel potentie wordt toegedicht.

Een jaar lang werden zij begeleid door gevestigde namen in de popwereld: Jasper Slaghuis, Danny Keuter en René Elenbaas. âMuzikaal talent alleen is niet genoegâ, zegt Daisy Oosterbaan, TOP TSG-mama. âJe moet óók kunnen ondernemen, verstand hebben van techniek, publiek trekken en de podia weten te vinden. Een succesvol singer-songwriter moet er helemaal voor gaan. Het is een mindset.â

Woensdag wordt het coachingsjaar afgesloten met een knallend feest in De Kleine Willem, waarop het album wordt gelanceerd dat de TOP TSGâers het najaar hebben opgenomen. Uiteraard spelen zij in het theater de nummers die voor de plaat zijn opgenomen. Ook laten zij meer van zichzelf horen. De albumrelease is het muzikale verslag van de ontwikkeling die de muzikanten het afgelopen jaar hebben doorgemaakt.

Samenwerking
TOP TSG is vier jaar geleden ontstaan uit de samenwerking tussen de Enschedese songwriter Arthur Adam en Daisy Oosterbaan van Poppodium Atak. âArthur is een lieve idealist en een fantastische muzikant. Ik had bij Atak de mogelijkheid om te regelen en geld bij elkaar te zoeken om het van de grond te krijgen.â Voor Atak was TOP TSG belangrijk om het podium aan de buitenwereld te verbinden.

Sinds de eerste editie is TOP TSG behoorlijk gegroeid. Het derde jaar was het jaar van Lisa Nora. De Enschedese staat inmiddels stevig op de landelijke popkaart. Dit jaar is het coachingsteam uitgebreid met gastcoaches, waaronder Tim Akkerman, voormalig frontman van Di-rect, Janneke Nijhuijs van The Deaf en Stef Classens, die ooit beste singer-songwriter van Nederland werd. Oosterbaan: âHun bijdragen verdiepen het project inhoudelijk en geeft ook het signaal af dat we goed bezig zijn.â

Optreden
Bij TOP TSG hoort ook dat de muzikanten zoveel mogelijk optreden. Om podiumervaring op te doen, maar ook om bekend te worden onder het publiek. Het BAM-festival, Green Vibrations, Muziek bij de buren of de Culturele Zondag, overal hebben jonge singer-songwriters gestaan. Wat Oosterbaan betreft was het Balkonfestival in Enschede vorig jaar een memorabel moment. âPubliek kon met de lift omhoog in het Muziekkwartier, waar overal singer-songwriters te horen waren. Ook in de lift klonk muziek.â

Het is nog onduidelijk of het TOP TSG een vijfde editie gaat beleven. Het zal moeten worden omarmd door het nieuwe Twentse Poppodium voor Enschede en Hengelo waaraan momenteel wordt gewerkt. Voor de albumreleaseparty van woensdag heeft TOP TSG een alternatieve locatie gezocht en gevonden met hulp van het Wilminktheater: De Kleine Willem.

TOP TSG album release party, woensdag 28 maart 20.00 uur, De Kleine Willem. Kaarten: wilminktheater.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.