Hengelo

'Grootste wijk van Hengelo heeft geen fatsoenlijk wijkcentrum'

Slangenbeek is de grootste wijk van Hengelo, maar moet het doen met een gedateerd wijkcentrum. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in. Op verzoek van de gemeente heeft een architect een schets gemaakt aan de hand waarvan de gemeenteraad straks keuzes kan gaan maken. "Het belangrijkste is een ontmoetingsruimte. Die missen we nu. We drinken ons kopje koffie nu noodgedwongen in de hal", aldus Bob Eskes, voorzitter van Wijkraad Slangenbeek."

Rondleiding

Eskes geeft een rondleiding door het pand dat er op het eerste oog prima uitziet: een ruime studio op de begane grond voor dans- en bewegingslessen, ruimtes waar onder meer Oyfo muzieklessen verzorgt, een dakterras waar het 's zomers goed toeven is en een mooie sporthal. Wat is het probleem? Eskes: "Nou, die sporthal is de enige ruimte in het wijkcentrum die up-to-date is. Die is onlangs helemaal gerenoveerd en klaar voor de toekomst. Daar wordt ook volop gebruik van gemaakt."

Dakterras

Eskes kan ons laten zien waar het probleem zit: "Hier, in de centrale hal moeten we onze gasten een kop koffie inschenken. Aan deze tafel is echter ruimte voor maximaal zes mensen. Idealiter zouden we die mensen graag willen ontvangen in de grote zaal hiernaast, die nu nog als dansstudio in gebruik is. Door het pal erboven gelegen dakterras om te bouwen, zouden die lessen daar naar toe kunnen. Dan komt de huidige zaal vrij om er een ontmoetingsruimte te realiseren."

icon_main_quote_red_glyph

"Deze vrouwen wonen op 5 tot 10 minuten lopen of fietsen van het wijkcentrum. Ze vinden het fijn dat ze niet naar de stad hoeven voor een sportschool."

Jannet Snijders, bewegingscoach Body Practice

Enquête

Een ontmoetingsruimte. Daar zitten de inwoners van de grootste wijk van Hengelo al jaren om te springen. Eskes: "Drie jaar geleden hebben we een enquête gehouden. De grootste wens van de Slangenbekers was zo'n ontmoetingsruimte." Het moet een laagdrempelige plek worden voor verenigingen uit de wijk, maar ook voor mensen die na het boodschappen doen in het aangrenzende winkelcentrum even tot rust willen komen en een praatje willen maken.

Bloemen

Jannet Snijders brengt namens Body Practice vrouwen uit de wijk in de beweging in de studio die straks naar boven moet verhuizen. Ze staat deze maandagmorgen op het punt om een les te beginnen. Dat zo'n ruimte blijft bestaan in het wijkcentrum is erg belangrijk, aldus de Enschedese: "Deze vrouwen wonen op 5 tot 10 minuten lopen of fietsen van het wijkcentrum. Ze vinden het fijn dat ze niet naar de stad hoeven voor een sportschool. Om hun dankbaarheid te tonen, kreeg ik vorige week nog een grote blos bloemen."

Raadsbesluit

Wanneer de noodzakelijke verbouwing kan gaan plaatsvinden, is aan de nieuwe gemeenteraad. Bob Eskes hoopt dat ze het straks in de raadszaal niet alleen geld over hebben voor de binnenstad en de oude wijken die aan een opknapbeurt toe zijn, maar ook voor een wijkcentrum dat zijn naam daarna weer eer aan zal doen: het centrum voor de wijk.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.