Hengelo

Herbert Capelle zet vraagtekens bij warmtenet: "Kijk naar alternatieven als waterstof of warmtepompen"

Wie zijn de gezichten van de partijen waar we in Hengelo en Enschede op kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart? En wat vinden zij? In het kader van de 1Twente-verkiezingscampagne 'Ik Teken voor 80' bestoken we de lijsttrekkers van beide gemeenten met vragen. Deze keer in de rubriek Vragenvuur Herbert Capelle, van Hengelose Burgers.

21 lijsttrekkers

De nieuwe politieke beweging Hengelose Burgers doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens lijsttrekker Herbert Capelle vormen de kandidaat-raadsleden ‘een afspiegeling van de Hengelose samenleving’. Onder hen onder meer DJ René Loman, fotograaf Frans Mensink en afvalbeleidscriticus Eddy van Essen. Capelle staat zelf bovenaan de lijst en kan als lijstrekker worden gezien. "Ik sta inderdaad op plek 1, maar we hebben eigenlijk 21 lijsttrekkers."

icon_main_quote_red_glyph

"We moeten weer gaan nascheiden bij de afvalverwerker. Plastic scheiden werkt niet, omdat iedereen er van alles doorheen gaat gooien. Daardoor valt het duurder uit."

Herbert Capelle

Nascheiden

De kersverse beweging heeft als doelstelling om dualisme en democratie te versterken en de gewone burger een stem te geven als volksvertegenwoordiger. Dat moet bij de gemeenteraadsverkiezingen meer dan 1 zetel opleveren. Eén van de speerpunten is het afvalbeleid. Wat Capelle betreft gaat de afvalverwerker nascheiden.

"Plastic en verpakkingen vooraf scheiden werkt niet, omdat iedereen er van alles doorheen gooit. Daardoor valt het duurder uit. Technisch kan het gewoon gescheiden worden. Dat gebeurt al bij bepaalde afvalverwerkers, maar Twence heeft daar niet op ingezet, die houdt vast aan een bepaalde koers."

Warmtenet

Als het gaat om gas en de stijgende energieprijzen, dan vraagt de Hengeloër zich af of warmtenet daarvoor wel de oplossing is als Hengelo straks van het gas af moet. "Het is gekoppeld aan de aardgasprijs, waardoor de prijs automatisch omhoog gaat als gas duurder wordt. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Kijk ook naar alternatieven, zoals waterstof of warmtepompen."

Herbert Capelle 1 Ernst Bergboer
Herbert Capelle is ervan overtuigd dat Hengelose Burgers meer dan 1 zetel gaat binnenhalen bij de gemeenteraadsverkiezingen © Ernst Bergboer

Verbindingsstad

De Hengeloër vindt dat de stad de afgelopen vier jaar gedeeltelijk leefbaarder geworden en dat de gemeente niet voortvarend genoeg te werk is gegaan als het gaat om aanpakken van problemen in de binnenstad. "Er zijn ontwikkelingen die de stad zeker vooruit helpen, die moeten voortgezet worden."

Desondanks is Capelle trots op Hengelo. "Voor mij persoonlijk is Hengelo de belangrijkste stad. Enschede is de grootste stad van Twente, in dat opzicht de belangrijkste stad, maar alle bordjes wijzen naar Hengelo. Hengelo is een verbindingsstad."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.