Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hardnekkige afvaldump aangepakt door Twente Milieu: '260 keer per jaar'

Een doos met gipsplaten, een kunstgrasmat, een groot aantal blikjes en meer afval. Het zou logisch zijn als je deze spullen tegenkomt bij een vuilstortplaats. Toch lagen deze voorwerpen in de berm langs de Brinkstraat in Enschede. Twente Milieu is er maar druk mee. Woordvoerder Annemiek Braamburg zegt dat haar bedrijf 260 keer per jaar uitrukt om illegaal gestort afval weg te halen.

Hoeveel?

Twente Milieu komt vijf keer in de week in actie in het buitengebied van Enschede. Zodra een melding binnenkomt waarin de locatie van een afvaldump wordt vermeld, treft Twente Milieu voorbereidingen om de dump op te halen. Het aantal meldingen dat binnenkomt bij het afvalverwerkingsbedrijf, ligt hoger dan de aantal keren dat afval wordt opgehaald. Braamburg licht toe dat meerdere mensen een melding maken van dezelfde situatie.

Het is lastig om een inschatting te maken hoeveel afval daadwerkelijk vanuit het buitengebied wordt opgehaald. Grof afval dat naast de container is ligt is namelijk ook illegaal gedumpt en heeft ook zijn eigen meldingen. Braamburg stelt dat de vijf keer per week moet worden aangehouden voor een realistische inschatting. Dit betekent dat Twente Milieu grofweg 260 keer per jaar illegaal gedumpt afval ophaalt.

Het illegaal dumpen van afval is iets dat al jaren ongeveer in dezelfde mate gebeurd. Wat wel zichtbaar is, is dat steeds meer mensen een melding maken. Meer wensen weten Twente Milieu te vinden. “Ik denk dat we ons allemaal zorgen maken over onze omgeving. Ook zien we dat mensen meer naar buiten zijn gegaan en meer gaan wandelen in coronatijd. In het buitengebied wordt eerder een afvaldump opgemerkt en wordt er een melding van gemaakt”

icon_main_info_white_glyph

Twente Milieu

Twente Milieu zorgt voor het afvalbeheer in de gemeenten: Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Wierden. De organisatie heeft zo’n 350 medewerkers en het hoofdkantoor staat in Enschede.

Meldingen

Het maken van een melding bij Twente Milieu kan op veel verschillende manieren. Het kan digitaal, via de telefoon en via de Twente Milieu app. Ook via het bekende platform Twitter worden veel meldingen gemaakt. Zodra een melding binnenkomt van de locatie van het afval, ruimt de milieudienst de rotzooi binnen twee werkdagen op.

Er zijn situaties waarbij het gedumpte afval voor gevaar kan zorgen. Een voorbeeld is wanneer het afval een hoge brandbaarheid heeft of een blokkade veroorzaakt. Als dit het geval is wordt het gedumpte vuilnis zo snel mogelijk opgeruimd.

Wat wordt weggehaald?

Volgens Braamburg pakt Twente Milieu alles op. Ze plaatst wel een kanttekening dat een onderscheid gemaakt moet worden tussen zwerfafval en illegaal gedumpt afval. Zwerfafval zoals blikjes, snoeppapiertjes en plastic flessen in de stad worden opgeruimd door Onderhoud Enschede. Twente Milieu richt zich op illegaal grof gedumpt afval zoals gipsplaten en gevulde vuilniszakken die op ongeoorloofde plaatsen zijn gedumpt. “We komen zo nu en dan koelkasten tegen.”

De soorten grove vervuiling die Twente Milieu aantreft zijn zeer gevarieerd. Maar voor meldingen van drugsafval langs de weg, moet verder naar Zuid-Nederland worden gekeken. Volgens Braamburg komt een melding van dit type afval nauwelijks voor. “Een collega die zeven jaar bij ons werkte heeft dit misschien een of twee keer meegemaakt. Wat we wel tegenkomen is hennepafval. Ook dat halen we gewoon op, want dat hoort niet in het buitengebied”

icon_main_info_white_glyph

Het maken van een melding

Het maken van een melding kan op de site: www.twentemilieu.nl/buurtonderhoud/melding-maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.