Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Podcast: Hoe signaleer je eenzaamheid op de werkvloer?

De afgelopen twee jaar is eenzaamheid door corona een nog actueler thema geworden. Eenzaamheid wordt overal gevoeld en gezien. Door de lockdown ging het bedrijfsleven plat en werd er massaal thuisgewerkt, waardoor iedereen wel eenzaamheid heeft ervaren. Niet alleen achter gesloten voordeuren, maar ook op de werkvloer kampen mensen met eenzaamheid, zo blijkt.

Frank Kerckhaert, voorzitter van de Slinger Hengelo, was vrijdag te gast in 1Twente vandaag om te vertellen over de podcast-serie.

'Wat kun je doen?'

Ondernemers komen op lokaal niveau met veel mensen in contact. Het bedrijfsleven kan daarom goed helpen in de strijd tegen eenzaamheid. Wie in zijn privéleven eenzaam is en niet lekker in zijn vel zit, neemt dit ook mee naar zijn werk. Wie zich realiseert dat eenzaamheid niet alleen een persoonlijk probleem is, maar dat het totale functioneren onder druk staat als gevolg van eenzaamheid, begrijpt dat het zinvol is om ook binnen bedrijven en organisaties alert te zijn. De vraag is natuurlijk wat je zou kunnen doen, als werkgever, als HR professional, of als collega.

Podcast

Hoe signaleer je eenzaamheid en wat kun je eraan doen? In de podcastserie Eenzaamheid en Bedrijven, een samenwerking tussen De Slinger Hengelo en 1Twente gaan presentator Roeland Fens en Frank Kerckhaert, voorzitter van De Slinger Hengelo in gesprek met mensen uit het bedrijfsleven.

In de drie podcasts wordt gesproken over het signaleren van dit probleem, een mogelijke aanpak en aan de hand van een praktijkvoorbeeld welk resultaat dit kan opleveren. Doel van de podcast is niet om een hapklare oplossing aan te bieden, maar juist een stukje bewustwording, delen van ervaringen en te inspireren.

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto opname podcast eenzaamheid en bedrijven resultaat
Roeland Fens en Frank Kerckhaert in gesprek met werkcoach Peter Haverkort en SWB-medewerkster Betty Nijland.
Beeld: 1Twente / De Slinger Hengelo
icon_main_info_white_glyph

Beluister de podcast op Spotify

Beluister de 3-delige podcast Eenzaamheid in Bedrijven op Spotify.

Meer weten? Kijk dan ook op de website van De Slinger Hengelo.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Eenzaamheid voorkomen en verminderen wordt steeds meer gezien en gevoeld als een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de samenleving. Want eenzaamheid bestrijden kan je niet alleen, daar is een netwerk voor nodig.

Vanuit de landelijke overheid en lokaal wordt veel gedaan om eenzaamheid terug te dringen. Zo moet het nationale actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid (Ministerie VWS) de toenemende eenzaamheid in Nederland doorbreken. Gemeenten sluiten lokale coalities met zorg- en welzijnsorganisaties én met het bedrijfsleven om eenzaamheid te verminderen en te voorkomen.

Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken, maar de corona-tijd maakte eens te meer duidelijk dat dit niet de enige relevante doelgroep is. Eenzaamheid komt in alle levensfasen voor, zeker ook bij jongeren en bij de werkende mensen.

icon_main_info_white_glyph

Cijfers

Cijfers In 2020 gaf 47% van de volwassen bevolking van Nederland (18 jaar en ouder) aan eenzaam te zijn. 36% voelt zich matig eenzaam en 11% voelt zich ernstig eenzaam. In Hengelo ligt het % nog iets hoger, n.l. 49% geeft aan eenzaam te zijn (38% matig eenzaam en 11 % ernstig eenzaam). Bron: https://www.volksgezondheidenz...

“Het was echt een donkere periode in mijn leven. Je voelt jezelf niet meer de moeite waard. Je vindt het leven niet meer leuk en denkt wat doe ik hier nog.”

SWB

Eén van de bedrijven waar de aanpak van eenzaamheid hoog op de agenda staat is sociaal werk organisatie SWB. Bettie Nijland is een medewerkster die zelf eenzaamheid heeft ervaren. Zij vertelt in de podcast openhartig haar persoonlijke verhaal. "Het was echt een donkere periode in mijn leven. Je voelt jezelf niet meer de moeite waard," zegt ze.

"Je vindt het leven niet meer leuk en denkt wat doe ik hier nog. Ik dring me maar niet op aan iedereen, laat mij maar in het hoekje zitten." De problemen werden zichtbaar doordat Bettie thuis bleef. Zij kreeg uiteindelijk hulp doordat ze samen met een vriendin naar de huisarts stapte en ook kreeg ze steun van haar werkcoach Peter Haverkort. Inmiddels gaat het erg goed met haar en heeft ze 'de donkere periode' achter zich gelaten.

“Alleen al de vraag 'hoe gaat het met je' kan al een hoop doen.”

Aandacht voor een werknemer

De SWB is als sociaal werkorganisatie een bedrijf waar er wellicht meer aandacht is voor de medewerkers die vaak een achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Haverkort ziet echter geen verschil met een normale organisatie en denkt dat aandacht voor een werknemer op de werkvloer voor iedere organisatie geldt. "Als ik kijk op onze afdeling, daar zit zo'n mooie populatie aan mensen, allemaal met een verhaal. Moet je dan alles weten van iedereen? Nee, ik denk het niet, maar het is wel handig dat je signaleert als mensen wat stiller zijn en soms alleen aan een tafel zitten. Alleen al de vraag hoe gaat het met je kan dan een hoop doen."

Bakje koffie

In één van de podcasts vertelt ook jobcoach Hestia ten Vregelaar, hoe zij problemen signaleert. "Je hebt je antennes uitstaan hoe het gaat met iemand. Vaak pak je bepaalde signalen wel op bij de persoon zelf of door de omgeving die een seintje afgeeft." Wat Hestia dan doet is écht even tijd maken voor iemand.

"Het koffieapparaat vind ik een prachtig voorbeeld, maar ik zou zeggen; pak een kop koffie en zoek een ruimte op om eens rustig een kop koffie te drinken en dan ook door te vragen. Dus niet hoe was je weekend, maar wat heb je gedaan dit weekend en met wie? Je gaat dan echt de diepte in met iemand en krijgt een verhaal wel duidelijk."

“Wees als leidinggevende soms zelf ook wat opener. Toen ik dat zelf deed, merkte ik dat er vanuit de medewerkers ook een warme jas omheen kwam.”

'Toon oprecht interesse'

In de podcasts worden ervaringen gedeeld en tips gegeven om eenzaamheid te verminderen. Ook de Hengelose onderneemster Brigiet Schoemaker deelt haar ervaringen. Zij vindt het belangrijk dat als iemand iets vraagt dat oprecht wordt gedaan. "Kijk goed wat je kunt doen om mensen binnen je organisatie heel betrokken te houden," zegt ze. Dat houdt in dat je als leidinggevende soms zelf ook wat opener moet zijn in wat er speelt in een bedrijf. "Toen ik dat zelf deed, merkte ik dat er vanuit de medewerkers ook een warme jas omheen kwam."

Fragment: Onderneemster Brigiet Schoemaker geeft tips:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.