Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Slakken in oude Hengelose woning deren inwoner niet, maar ze horen er niet

Slak
“Ik heb twee keer echt last van de slakken gehad, toen zaten ze tussen mijn pantoffels”, aldus de Hengeloër, die anoniem wenst te blijven.
Beeld:

‘Slakken in de kelder van de huizen door vocht’. Deze bijzondere reactie is terug te vinden in de enquête die onlangs is opgehaald door vijf journalistiekstudenten van Hogeschool Windesheim. Ze doen onderzoek naar zaken die spelen in de Hengelose wijk De Nijverheid. Een van de studenten nam een kijkje in de woning waar het om gaat.

‘Ding, dong’, het is het geluid van de deurbel van een kleine rijtjeswoning in De Nijverheid. De bewoner opent langzaam en voorzichtig de donkergroene deur. Een oudere man verschijnt wat aarzelend en gebogen tevoorschijn wanneer hij de deur opent. “Goedemorgen”, zegt de man, die graag anoniem wil blijven. “Oh ja is ook zo, wij hadden een afspraak!” Twee enthousiaste honden komen op de deur afgerend om uitgebreid te snuffelen. Allebei krijgen ze een aai over hun bol. “Je bent niet bang voor honden, toch?”, vraagt hij. Met zijn vinger wijst hij naar de glinsterende plekken op de muur bij de deur. Het zijn inderdaad sporen van slakken en het verhaal uit de enquête is hiermee direct bevestigd.

“Hier ook”, zegt de man al wijzend naar de trap. Op de blauwe vloerbedekking is het slijm al van een afstand te zien. De twee honden maken het lopen van de gang naar de woonkamer onmogelijk. “Let niet op de troep hoor.” De compacte woonkamer staat vol met spullen. “Dit breng ik binnenkort allemaal naar de kringloop”, zegt de man, die tegelijkertijd de deur van kelder open trekt. Hij pakt een zaklamp en begint te schijnen. “Kijk, daar in de hoek ook. Dat zijn dus de slakkensporen”, zegt de bewoner. “Ik laat het je gelijk zien, dan heb je er een beeld bij.”

Wateroverlast
Lees ook
Hoe houdt De Nijverheid (en de rest van Hengelo) droge voeten?

Op zoek naar de oorzaak

“Ik heb er twee keer last van gehad, toen zaten ze tussen mijn pantoffels”, gaat de Hengeloër verder die al roerend in zijn bakje koffie heel nuchter aangeeft dat hij het ongedierte meestal zelf verwijdert met een papiertje. “Ik pak de slakken op en zet ze buiten neer.” Op de vraag of hij het erg vindt, schudt hij zijn hoofd. “Het is niet zo raar dat mijn huis deze beestjes aantrekt en het hoort bij een oud huis als dit.” Hij haalt zijn schouders op. “De vloer is vochtig, dat heb je zelf ook gezien en bovendien is de grondwaterstand in Hengelo hoog.” Op het moment dat hij een nieuw bakje koffie wil inschenken in de smalle keuken geeft hij aan dat hij er geen melding van maakt. “Nee, een andere bewoner zal dat ongetwijfeld wel doen, maar de slakken lopen mij niet in de weg.”

Bestrijdingsmiddel

Volgens de man hebben meerdere bewoners hier last van. Om de slakken te bestrijden kan een middel helpen. Denk bijvoorbeeld aan het strooien van zout of een slakkenlokmiddel. De bewoner kijkt bedenkelijk voor zich uit en fronst zijn wenkbrauwen. “Een bestrijdingsmiddel? Daarmee los je het niet op. Het probleem is juist het grondwaterpeil, dat moet worden verlaagd.”

De BON

Het BewonersOverleg De Nijverheid (BON) behartigt de belangen van de bewoners. Wekelijks is er op de dinsdagmiddag een spreekuur in de Bouwmeester aan de Marthastraat. Hier kunnen bewoners melding maken van ongeregeldheden in en buiten de woning. De bewoner voelt daar weinig voor, waardoor het probleem van de slakken niet is gemeld bij het overlegorgaan. “Nee, het is zoals het is en de oorzaak zit ergens anders. Die beestjes lopen mij niet in de weg, tenzij ze in mijn schoenen gaan zitten”, zegt hij lachend.

Hoge waterstand

Naar aanleiding van het gesprek met de bewoner is 1Twente dieper ingegaan op het grondwaterprobleem. In de enquête is dit meerdere malen benoemd als uitdaging. Wat is hier precies de oorzaak van en wat is een mogelijke oplossing? In de vragenlijst komen ook reacties terug over waterlast in de wijk. Hebben beide problemen iets met elkaar gemeen? Binnenkort meer hierover.

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.