Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

UT investeert in meer vrouwelijke hoogleraren

357756 866250

De Universiteit Twente wil meer vrouwen in hoge academische functies aantrekken. Er komen daarom tien extra leerstoelen, exclusief voor vrouwelijke hoogleraren.

De nieuwe hoogleraren krijgen veel ruimte om hun onderzoeksprogramma zelf vorm te geven. Tot nog toe bepaalde de UT vooraf zelf het kader voor de onderzoeksrichting, wat nu dus niet het geval is.

"De leerstoelen komen er vanwege de disbalans tussen mannen en vrouwen onder wetenschappelijk personeel", zegt een woordvoerder. Onder andere personeelsgeledingen is de verhouding tussen de seksen volgens hem nu ongeveer gelijk. Het hooglerarenkorps is nog te eenzijdig samengesteld.

Van 16 naar 20 procent
Eind 2017 waren 26 van de 164 UT-hoogleraren vrouw, oftewel 16 procent. In 2020 moet dat dus ruim 20 procent zijn. Uit een landelijke monitor uit 2017 blijkt dat vrouwen in het hele hoger onderwijs in Nederland zwaar in de minderheid zijn. Op de technische universiteiten is de verhouding nog schever.

Leerstoelen aan universiteiten komen vaak voort uit samenwerking met andere partijen. Dat kunnen bedrijven zijn, die dan ook meebetalen aan de post van de hoogleraar. De nieuwe zogenoemde Hypatia-leerstoelen speciaal voor vrouwen betaalt de UT helemaal zelf.

Griekse geleerde
De naam Hypatia komt van de vierde en vijfde-eeuwse Griekse geleerde Hypatia, volgens de overlevering de eerste vrouwelijke wiskundige. "Zij wist haar fenomenale kennis zo inspirerend over te brengen, dat ze in haar tijd zeer invloedrijk was. Ze is daarmee een lichtend voorbeeld van het motto High Tech, Human Touch van onze universiteit", aldus de zegsman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.