Enschede

Demonstratie in binnenstad van Enschede tegen coronaregels

In de binnenstad van Enschede wordt deze zaterdagmiddag een demonstratie gehouden tegen de harde lockdown en het vaccinatiebeleid van het kabinet. De demonstratie begint om 16.00 uur op de Oude Markt. Dat is gelijktijdig met het winkel- en horecaprotest, waaraan veel ondernemers in Enschede aan meedoen.

Lieke Geesing
De Enschedese Lieke Geesing is de organisator van een demonstratie tegen coronamaatregelen op de Oude Markt in Enschede. © Screenshot Facebookpagina

Het is de eerste officiële demonstratie tegen de coronamaatregelen in Enschede sinds lange tijd. Op woensdagavonden worden sinds enige weken wel fakkeltochten de stad gehouden, een initiatief vanuit de Corona-demonstratiegroep Twente op Facebook. De zogeheten 'fakkeltochten voor vrijheid' hebben een minder strak georganiseerd karakter en beginnen elke week op een andere locatie in Enschede, om 19.00 uur.

Verzamelen op Oude Markt

De demonstratie van deze zaterdag is ook als zodanig gemeld bij de gemeente Enschede. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er op het Stationsplein verzameld zou worden en dat er een mars door de binnenstad zou volgen. Maar vanwege de opening van de winkels en het horecaprotest, is besloten dat het een 'statische demonstratie' wordt.

"Dat houdt in dat we op één vaste plek demonstreren: de Oude Markt", zegt organisator Lieke Geesing (25). De Enschedese speelde al langere tijd met het idee om een demonstratie te houden. "Toen vorige maand de lockdown werd ingevoerd, leek het ons goed om dat rond de beoogde einddatum van 14 januari te doen."

Geluid tegen de lockdown

Zoals de laatste weken al verwacht kon worden, wordt de harde lockdown gedeeltelijk verlengd. Een aantal sectoren, zoals cultuur en horeca, zullen voorlopig nog gesloten moeten blijven. En dat is precies waar de demonstratie van zaterdag zich op richt. "Wij we willen een geluid laten horen tegen de lockdown en tegen het vaccinnatiebeleid", aldus Geesing, die vindt dat het wel of niet vaccineren een onvoorwaardelijke eigen keuze moet zijn.

Hoewel Lieke Geesing bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst van Democratisch Platform Enschede staat, is de demonstratie van zaterdag geen politieke campagne. "Ik heb de organisatie op me genomen als bezorgde inwoner. En daar gaat het dus ook om. We verwachten zaterdag zo'n 150 mensen bij elkaar te krijgen, maar hopen natuurlijk op meer."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.