Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Stadsverwarming jaagt duizenden Enschedeërs naar de Stadsbank'

Dominee Jan Veldhuizen uit Enschede trekt ten strijde tegen de exorbitant gestegen energieprijzen van de stadsverwarming. Hij zegt daarover in 1Twente Vandaag: “Er voltrekt zich op dit moment een ramp. Met name grote huisgezinnen met hoge stookkosten gaan hieraan ten gronde. Duizenden mensen komen bij de Stadsbank terecht,” voorspelt hij.

Tientallen Enschedeërs belden hem op om hun nood te klagen over de energiekosten. “Dat waren er zo’n dertig. Sommigen had ik huilend aan de telefoon. Ik heb ze allemaal doorgestuurd naar het Meldpunt Energie van Alifa. Dat moet, want hoe meer mensen zich melden hoe beter een vuist gemaakt kan worden richting Den Haag.”

Wesselerbrink

Veldhuizen is behalve dominee ook voorzitter van het Diaconaal Platform en weet als geen ander hoe het er toegaat in het arme deel van Enschede. Hij rekent voor dat in een wijk als de Wesselerbrink duizenden mensen in armoedige omstandigheden leven en in huizen wonen met een energielabel C tot en met G. Dat houdt in dat in zo’n woning behoorlijk gestookt moet worden om het warm te krijgen.

“De gemiddelde berekening van Ennatuurlijk is niet het gemiddelde van de bewoners die vastzitten in de huurwoningen in de Zuidwijken. Die mensen gaan veel meer betalen. Die worden slachtoffer, die komen bij de Stadsbank terecht. Dat zal gebeuren, daar hoef ik geen profeet voor te zijn.”

Bijstandsuitkering

Hij verhaalt over een vrouw die zich bij hem meldde. “Ze moet rondkomen van een bijstandsuitkering van 1024 euro en betaalde maandelijks 125 euro aan energiekosten. Ze moet nu meer dan het dubbele betalen. Dit gaat niet goedkomen. Ook de 200 euro compensatie van de gemeente voor die groep is een druppel op de gloeiende plaat.”

De Stadsverwarming is wat hem betreft de kwaaie pier, ook al omdat de huizenhoge tarieven een jaar vaststaan. Als de gasprijs onverhoopt weer naar beneden gaat, profiteren de gebruikers van het warmtenet in eerste instantie niet mee. “Het is niet uit te leggen.”

DSCF2629
Lees ook
Draagvlak stadsverwarming wordt uitgehold door enorme prijsstijging

Bijzondere Bijstand

Volgens Veldhuizen is er voor de schrijnendste gevallen maar een oplossing: gebruikmaken van de bijzondere bijstand. “Al besef ik dat iedereen met de rug tegen de muur staat. Ook de politiek. We hebben de markt het werk laten doen, we hebben geen invloed meer.”

Energiearmoede

Hij roept iedereen op die te maken krijgt met energiearmoede zicht te melden bij het meldpunt van Alifa. “Als mensen zich niet melden kan de politiek niets. Meldt het alsjeblieft zodat politiek een vuist kan maken.”

icon_main_info_white_glyph

Zo is Meldpunt Alifa te bereiken

Mailen naar [email protected]

· Bellen naar 053 – 200 56 80 (maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).

· Via de chatfunctie op www.alifa.nl

· Door binnen te lopen bij de Wijkwijzer. De dichtstbijzijnde Wijkwijzer vind je op www.enschede.nl/wijkwijzer

Gevolgen

De Enschedese dominee vermoedt dat een groot deel van de Enschedeërs nog niet echt doorhebben wat er aan de hand is. “We staan aan de vooravond. Iedereen wordt wakker als aan het eind van de maand betaald moet worden. En over een maand of drie merken we de gevolgen”, waarschuwt hij.

Warmtenet
Lees ook
Hengelo, Enschede en Borne onderzoeken met Twence regionaal warmtenet
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.