Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Dit is Enschede: Kick-In showt duizenden studenten hun nieuwe leven

363438 871462

Een luxe lunch in het Volkspark, een bbq na een sportieve dag op de campus, de bestorming van de Bastille, een buitenfilm op de Oude Markt, een pubquiz in de kroegen van de binnenstad of bijkomen van een wilde nacht aan de oever van het Rutbeek; negen dagen lang maken 1650 jonge mensen die aan een studie aan de Universiteit Twente beginnen, kennis met ontelbaar veel kanten van hun nieuwe leven.

De Kick-In, de introductieperiode die vooraf gaat aan het eerste studiejaar in Enschede, begon donderdag om 10.30 uur met de openingsmarkt op de campus. Daar laten de vele verenigingen die de UT rijk is, zien wat ze te bieden hebben op het gebied van sport, cultuur en gezelligheid.

Een dag voordat het los gaat staan de festivaltenten al klaar op de groene grasvelden van de campus. Elin Biel, voorzitter van de Kick-In commissie, kan zich met moeite vrijmaken om te vertellen over de introductieperiode. "Het zijn drukke dagen. De laatste puntjes moeten op de i. Maar vanaf woensdag is het handen over elkaar en genieten."

Duurzame introductieAlles wat de Kick-In behelst, staat in het draaiboek dat bijna zevenhonderd pagina's telt. Een jaar lang hebben Elin Biel en haar vijf kompanen van de Kick-In commissie hun studie onderbroken om de introductie te organiseren. Dat begon met de evaluatie van de editie 2017. "We hebben daar goed naar gekeken. Wat is er goed en blijft zo, wat willen we anders aanpakken en wat zijn onze eigen nieuwe ideeën?"

Het stempel dat de commissie zet op de Kick-In van dit jaar is duurzaamheid. Dus krijgen de nieuwelingen op de UT vandaag geen gewone flesjes water maar herbruikbare recyclebare flesjes. Ook wordt gekeken naar het eten. "Er moet genoeg zijn, maar we willen liever niets overhouden." Scherper inkopen dus, en wat over is gaat naar de voedselbank en het Leger des Heils of is een extraatje voor de crew. De crew, de studenten die meehelpen, bestaat overigens uit 153 man.


Serieuzer
Ook vond de Kick-In commissie dat de introductie voor de masterstudenten, die vijf dagen parallel loopt aan die van de bachelors, serieuzer moest. "De master Kick-In bestaat al jaren, maar masterstudenten zijn toch anders dan studenten die net van de middelbare school komen. Ze zijn ouder, serieuzer ook en veel komen uit het buitenland om de kroon op hun studie te zetten. Daarom hebben we dit jaar een netwerkdag waarin de studenten kennismaken met de bedrijven die op de universiteit zijn gevestigd." Zo kunnen ze ook hun netwerkvaardigheden vergroten. Voor de master Kick-In hebben zich zevenhonderd studenten ingeschreven.

De introductie is een periode die van groot belang is voor de nieuwe studenten. Elin Biel, inmiddels 23 en masterstudent Technische Geneeskunde, weet het ook uit eigen ervaring. "Ik ben in Zwolle opgegroeid. Ik wist dat ik na de middelbare school iets technisch wilde doen en ben me gaan oriënteren. Toen ik op de UT kwam, voelde het meteen goed. De universiteit is niet te groot en niet te klein."

GeruststellenElin had echter geen idee waar ze aan begon. "Wat het allemaal inhield heb ik tijdens de Kick-In ontdekt. Ik heb er veel vrienden gemaakt. De Kick-In is de start van een studentenperiode. Het begin van een nieuw leven en het begin van een heel mooie periode"

Ze verheugt zich op het moment dat ze vandaag de studenten zal verwelkomen. "Ik kijk uit naar het moment dat ik oog in oog sta met de eerstejaars. Ik probeer me in te leven; het is spannend om aan iets nieuws te beginnen. Dus zal ik ze ook een beetje gerust stellen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.