Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Chefkok John Spruit: 'Artikel vol roddel en achterklap'

365243 john spruit 2

Roddel en achterklap in Enschede. Daar heeft de redactie zich volgens chef-kok John Spruit door laten leiden bij het maken van een artikel over zijn persoon en zijn ondernemerschap.

De uitnodiging voor een gesprek in het kader van hoor en wederhoor wees hij af. Wegens 'zeer drukke werkzaamheden en studies' heeft hij geen tijd voor een ontmoeting op korte termijn. Wel mobiliseert hij zijn netwerk en neemt advocaat Lizzy Holtrop van Mulder & Van Geel in Almelo in de arm. Via de mail reageert hij aangebrand en uitgebreid op vragen. Het is niet zijn schuld dat personeel van Het Koetshuis nog salaris en leveranciers nog geld te goed hebben en dat de Belastingdienst beslagen heeft gelegd: 'Indien een bedrijf noodlijdend is door omstandigheden dan kan dit helaas voorkomen.'

De vraag of hij een verklaring heeft voor het feit dat het met vier restaurants niet is gelukt en wat zijn rol daarbij is, vindt hij 'erg gekleurd'. 'We hebben als team heel veel moois bereikt, de titel WK Stamppot Koken, de Michelingids, de Lekker 500, inauguratie Euro Toques en geweldige vermelding van Ton de Zeeuw, ect.'

'Verbouwing'
De bistro was volgens de website wegens verbouwing en collectieve vakantie een maand dicht en zou in augustus weer openen. Dat is volgens Spruit zo op de site gezet: 'in samenspraak met de nieuwe huurder/investeerder uit de brouwerijwereld die toezegde de zaak te gaan verbouwen en een goed voorstel heeft gedaan aan de eigenaar en daarmee nog druk in gesprek is. Het heeft helaas lang op zich laten wachten.'

Dat Jumbo zijn winnende stamppot niet in het assortiment heeft genomen, kwam doordat hij 'helaas binnen enkele weken na het behalen van de titel op de hartbewaking van het MST kwam en deze actie op een lager pitje is gezet.' Dat bevestigt Jeroen Drenth van Greydanus (aardappel- en maaltijdenleverancier van supermarkten). Spruit heeft volgens Drenth een presentatie gegeven in een franchisefiliaal van Jumbo in Leeuwarden en belandde kort daarna in de lappenmand. "Vorige week hebben we bij elkaar gezeten om te kijken of we weer iets voor elkaar kunnen betekenen."

Spruit is woedend dat de redactie 'met vreemde vragen collega-chef Herman den Blijker' heeft gebeld. Hij wijst er op dat hij bijna twaalf jaar geleden heeft meegedaan aan de RTL4 'topserie' met Herman den Blijker. '600 kandidaten/inschrijvingen en ik stond als eerste in de finale en mocht met Herman het vliegtuig in richting Athene met de andere finalisten en mocht koken op een nieuw cruiseschip.'

Slow Food Twente
Dat hij voorzitter zou zijn van Slow Food Twente klopt deels, zegt bestuurslid Annemiek Punte. Spruit kreeg de functie aanvankelijk, maar het (in tweede instantie wél voltallig aanwezige) bestuur krabbelde enkele weken later terug. Mede omdat hij zelf had aangegeven dat hij het erg druk had en nauwelijks tijd voor zijn eigen bedrijf had, aldus Punte. Spruit zelf zegt dat hij zich terugtrok om gezondheidsredenen.

Tenslotte de vermeende bedreigingen aan het adres van eigenaar Hennie Bloemhof van incassobureau Vincam. Spruit stelt dat Bloemhof hém ernstig heeft bedreigd en niet andersom. 'Hij is tot alles in staat en bedreigt al maanden mijn ernstig zieke (kanker/copd), bejaarde moeder. Zij is doodsbenauwd voor zijn telefoontjes en er loopt nu al enkele maanden een onderzoek van KPN en Justitie jegens deze persoon. Doch het bewijsmateriaal is nog iets te mager doordat hij telkens binnen de tijd om hem te traceren de verbinding verbreekt.'

Een verbijsterde Bloemhof weet niet wat hij hoort. "De zaak is afgedaan en betaald, waarom zou ik dan zijn moeder bedreigen? Ik ken haar niet eens."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.