Hengelo

Komt noaberschap ooit terug in Hengelose volkswijk De Nijverheid?

De sociale cohesie binnen de Hengelose wijk De Nijverheid gaat erop achteruit. Dit blijkt uit een enquête die vijf studenten journalistiek van Hogeschool Windesheim hebben gehouden in het kader van hun onderzoek (zie kader). Student Axel sprak er over bij 1Twente Vandaag met buurtbewoner André Aansorgh en Han Daals, raadslid van BurgerBelangen.

'Ik maak me echt zorgen'

Waar het vroeger heel normaal was om je buren uit te nodigen voor een kop koffie als je nieuw kwam wonen in de straat, gebeurt dat nu nog maar zelden. "Mensen denken tegenwoordig alleen maar aan hun eigen hachje", zei bewoner Corrie Leussink eerder al tegen de student-verslaggevers.

André Aansorgh beaamt dit: "Ik zie het zelf ook. Als ik door de wijk fiets, zie je veel gordijnen die gesloten blijven. Dan vraag ik me echt af: wat gebeurt daar allemaal? Of beter gezegd: wat gebeurt er niet? Ik maak me er echt zorgen over."

icon_main_quote_red_glyph

'Als ik door de wijk fiets, zie je veel gordijnen die gesloten blijven. Dan vraag ik me echt af: wat gebeurt daar allemaal? Of beter gezegd: wat gebeurt er niet?'

André Aansorgh, bewoner De Nijverheid

'Samen koffie drinken'

Aansorgh vertelt dat het noaberschap niet overal verdwenen is: "In appartementencomplexen is het er nog wel. Daar is het ook makkelijker. Je treft elkaar in de lift en er zijn momenten waarop je gezamenlijk koffie kunt drinken”, aldus de bewoner van appartementencomplex De Klokstee.

Han Daals en zijn partij zien de sociale cohesie ofwel het 'noaberschap' als belangrijk aandachtspunt in hun verkiezingsprogramma: "Je ziet dat de individualisering steeds verder gaat. Iedereen leeft in zijn eigen wereldje. Mensen zitten de hele dag op hun mobieltje. Dat leidt ertoe dat het contact met buurtbewoners afstandelijker wordt."

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Wijkplannen

Om de saamhorigheid terug te brengen komt de focus van BurgerBelangen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen dan ook op de wijken te liggen. Daals: "Wat ons betreft komen er weer wijkplannen. Deze zijn zes of zeven jaar geleden afgeschaft als bezuinigingsmaatregel. Met behulp van wijkplannen kunnen inwoners weer zelf initiatieven nemen. Daar staat dan ook budget tegenover."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.