Enschede

Enschedese uitgever krijgt 150 uur werkstraf en moet 2,1 miljoen betalen

De Enschedese uitgever Klaas B. (65) moet een taakstraf van 150 uur vervullen en 2,1 miljoen euro betalen aan justitie. Dat heeft de Almelose rechtbank beslist.

371439 justice 2071539 1920 9
B. werd schuldig bevonden aan boekhoudfraude bij zijn vroegere bedrijf, Waterbeek Media. Hij gaf bij de uitgeverij glossy magazines over boten en huizen uit â Yacht Vison en House Vision â en maakte tv-programmaâs met dezelfde naam, die werden uitgezonden door RTL4.

Valse facturen
Tegen B. werd twee weken geleden negen maanden de cel geëist. De rechtbank houdt het bij 150 uur werkstraf, maar wees de door de aanklager geëiste ontnemingsvordering van voor 2,1 miljoen euro wel volledig toe. Waterbeek Media ging in 2010 failliet. In de gloriedagen werkten er bijna zestig mensen. Niet zo lang voor het bankroet wist B. de Britse investeerder Pallamon te interesseren in koop van bijna driekwart van zijn aandelen. Maar toen de FIOD in 2009 in de boeken keek, bleek dat die vol zat met 762 valse facturen.

Opgepompt
De omzet van Waterbeek Media werd volgens justitie opgepompt en de kosten naar beneden gebracht om de uitgeverij aantrekkelijk te maken voor een kopende partij. De Engelse koper betaalde uiteindelijk 17 miljoen euro voor het bedrijf. B. werd als gevolg van de fraude persoonlijk failliet verklaard. Dat faillissement werd onlangs opgeheven. Nu hij 2,1 miljoen moet betalen aan justitie wacht B. waarschijnlijk opnieuw het bankroet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay