Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zorgappartementen in monumentaal schoolgebouw De Ark

371942 877740

In vroegere klaslokalen van De Ark komen zeventien zorgappartementen voor ouderen. Mooi zou zijn als mensen die hier ooit les hebben gehad er straks wonen.

De historie van De Ark gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. Duizenden Enschedeërs hebben in het monumentale pand aan de rand van het stadscentrum rekenen en lezen geleerd. Momenteel wordt het voormalige schoolgebouw aan de Madoerastraat, op het Hogeland, verbouwd tot zeventien zorgappartementen voor ouderen, verschillende gezamenlijke ruimten en een overdekte binnentuin.

Misschien wonen hier straks mensen die hier nog les hebben gehad. Dat zou ik heel mooi vinden , zegt eigenaar Bob Tieman (56). Hij heeft inmiddels ervaring als het gaat om het veranderen van leegstaande scholen en kinderdagverblijven in zorgwoningen. Na de verkoop van zijn makelaarskantoor deed hij dat aanvankelijk in opdracht van andere beleggers, maar sinds enkele jaren investeert hij zelf in het verbouwen van panden.

Huiselijke en kleinschalige sfeerZoals het voormalige kinderdagverblijf aan de Spelbergsweg, waar een tiental appartementen is ondergebracht voor mensen die extra zorg nodig hebben. Twee jaar geleden nam Tieman het leegstaande schoolgebouw De Ark over van de gemeente. In Rob Los (38) heeft hij een partner gevonden om het zorgcomplex te gaan runnen. Los is met Els Vos eigenaar van Eminent Wonen & Zorg, dat enkele zorgcomplexen voor ouderen in Ruurlo en Groenlo heeft. Beiden hebben eerder bij grote zorginstellingen gewerkt.

Tieman: Zij denken hetzelfde over 24 uurszorg aan ouderen als ik. Ik wilde hier woonruimte realiseren waarbij mensen de sfeer als huiselijk en kleinschalig ervaren. Belangrijk is ook dat het betaalbaar moet zijn. Wat dat betreft willen we ons onderscheiden van dure zorgvilla s die op veel plekken ontstaan.

Bereikbaar voor veel mensenDe toekomstige bewoners van De Ark zijn, afhankelijk van de grootte van een appartement, maandelijks tussen de 750 en 1400 euro aan huur kwijt. Los: We denken dat het bereikbaar is voor een grote groep mensen. Enkele appartementen willen we ook als zorghotel voor tijdelijke huisvesting vrijhouden. Die zijn door de vergoedingen sowieso toegankelijk voor iedereen met de juiste indicatie.

Voor aanvullende zorg voor de toekomstige bewoners is Los in gesprek met onder andere huisartsen en fysiotherapeuten in de directe omgeving. De bedoeling is dat de appartementen in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd.

Monumentale gevelDe karakteristieke voorkant van De Ark blijft intact. Die heeft monumentale waarde. We hebben de plannen goed afgestemd met de gemeente , zegt Tieman. De appartementen komen in de klaslokalen op de begane grond. Daar komen ook gemeenschappelijke ruimten en maken we een overdekte binnentuin met een glazen dak. Boven komen de ruimten voor verplegend personeel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.