Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO €˜Lonnekermeer oude stijl €™ is paradijs voor gevlekte witsnuitlibel

372145 bert

Het herstel van het natuurgebied Lonnekermeer is vrijwel afgerond, waardoor bijzondere kruiden en zeldzame dieren weer alle ruimte hebben.

Terwijl auto s voorbijrazen over de Weerseloseweg verandert een graafmachine de naastgelegen Blankenbellingsbeek in een bredere, ondiepe geul. Eerst onttrok deze diepe beek grondwater uit de omgeving. Nu krijgt het water de ruimte en kunnen we het in dit natuurgebied langer vasthouden , lichten Ronald Krabbenbos en Harrie Koster van Landschap Overijssel toe.
Bekijk de video onderaan het artikel.

OndieperMet de aanpak van de Blankenbellingsbeek tot aan de Weerseloweg wordt voorlopig het herstel van het Lonnekermeer afgesloten. De bedoeling is dat de beek uiteindelijk ook aan de andere kant van de drukke weg tussen Enschede en Deurningen ondieper en breder wordt gemaakt. Ook een gedeelte van de Hesbeek wordt ondieper, waardoor de Blankenbellingsbeek een natuurlijke verbinding gaat vormen met de 130 hectare nieuwe natuur op het vliegveld, en iets verder op de Lonnekerberg.

ProcederenDie werkzaamheden laten door bezwaren van drie grondeigenaren nog op zich wachten. Ze procederen tot aan de Raad van State omdat ze vrezen voor nadelige effecten, onder andere door te hoge waterstanden. We hebben al wel de benodigde vergunningen, maar wachten tot de procedures zijn afgerond , aldus projectleider Ronald Krabbenbos van Landschap Overijssel.

Langs de nieuwe Blankenbellingsbeek van de Sniedersveldweg tot het terrein van voormalige Vliegveld Twenthe komt ook een ruiterpad. Krabbenbos: Een onderdeel van de plannen is tevens een faunapassage waar de beek de Weerseloseweg passeert. Dat komt er in het derde kwartaal van 2019, als er werkzaamheden aan de straat zijn gepland.

Het 106 hectare tellende natuurgebied dat Landschap Overijssel zelf in handen heeft, is de afgelopen maanden al wel flink onder handen genomen. Dit deel van de groene long tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal is in het kader van Natura 2000 door de overheid bestempeld als een van de 24 natuurpareltjes van Overijssel. Met tal van maatregelen krijgen planten en dieren er de mogelijkheid zich beter te ontwikkelen.

Oude stijl Terug naar het verleden is daarbij het uitgangspunt voor het Lonnekermeer. Het natuurgebied is zoveel mogelijk in de oude stijl teruggebracht, waarbij weer voorrang wordt gegeven aan (kwel)water. Verder is een deel van het voormalige heidelandschap hersteld en heeft het douglasbos plaatsgemaakt voor loofbos, waardoor water minder snel verdampt. Door de oevers van het Lonnekermeer gedeeltelijk vrij te maken, is meer ruimte ontstaan voor de bijzondere kruiden die er groeien en zeldzame dieren die zich hier voortplanten.

Zoals de gevlekte witsnuitlibel, waarvan een foto prijkt op het grote informatiebord langs de Weerseloseweg. Automobilisten scheuren hier langs en hebben vermoedelijk geen idee van wat daarachter voor moois is te zien , zegt Harrie Koster. Even later loopt hij met Ronald Krabbenbos trots door het nieuwe natuurgebied, met nog meer heide en vennetjes.

Omdat tractors voor het herstelwerk regelmatig over de bospaden rijden, was het Lonnekermeer sinds juli uit veiligheidsoogpunt afgesloten. Naar verwachting wordt begin november het grootste deel weer opengesteld voor wandelaars. De liefhebbers die niet zo lang kunnen wachten, kunnen op woensdag 24 oktober deelnemen aan een excursie (aanmelden via [email protected]).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Bert Hellegers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.