Hengelo

Jos Rikkerink: 'Ervaring wordt node gemist in Hengelose raad'

Na vier termijnen in de gemeenteraad vindt Jos Rikkerink het straks mooi geweest. De Hengelose VVD-politicus keert na maart volgend jaar niet terug in de raad. En dat vindt hij helemaal niet erg, vertelde hij dinsdag 30 november in 1Twente Vandaag: "Ik heb de agenda straks leeg en da's een zalig gevoel."

'Ik was er voor elke Hengeloër'

Toch gaat hij het werk wel missen, vertrouwt-ie presentator Niels Veurink toe: "Ik heb in die zestien jaar veel mooie dingen bereikt. Zo help je soms mensen aan werk of zorg je dat ze hun huis niet worden uitgezet. Dat waren lang niet altijd VVD-stemmers. Ik was er voor elke Hengeloër."

Finest hour

Zijn finest hour beleefde Rikkerink in 2018, toen hij het samen met partijgenoten Gerard Gerrits (nu wethouder) en Onno Fiechter (vertrekkend fractievoorzitter) voor elkaar kreeg dat de VVD voor het eerst in jaren weer toetrad tot de coalitie: "Hengelo was lang een CDA/PvdA-bolwerk, waar desgewenst GroenLinks, D66 en/of SP mochten meedoen voor een meerderheid. De VVD was niet salonfähig."

Met andere woorden: de rest pruimde de liberalen niet. Rikkerink: "We waren te veel een gesloten bolwerk. Na enige zelfreflectie hebben we ons meer opengesteld naar anderen en mochten we meepraten en uiteindelijk dus ook meeregeren. Na twaalf jaar in de oppositie heb ik vanaf dat moment gemerkt dat je pas iets bereikt als je in de coalitie zit."

icon_main_quote_red_glyph

"Na twaalf jaar in de oppositie heb ik vanaf dat moment gemerkt dat je pas iets bereikt als je in de coalitie zit."

Jos Rikkerink, vertrekkend raadslid VVD Hengelo

'In oppositie leer je het snelst'

Toen de voormalige ondernemer (begin dit jaar stopte hij met z'n fotozaak) in 2006 in de raad kwam, kreeg hij al snel het deksel op de neus: "Ik dacht dat ik Hengelo wel even kon veranderen, maar daarvoor heb je in de politiek heel veel geduld nodig. Gelukkig kon ik als ondernemer ook snel schakelen, anders had ik het geen zestien jaar volgehouden. In de oppositie beginnen is trouwens prima, dan leer je heel snel."

Voorkeursstemmen

Voor de VVD Hengelo geldt dat een raadslid idealiter niet langer dan twee termijnen in de raad zit. Rikkerink bleek echter telkens zoveel voorkeursstemmen te halen dat hij vier (!) keer vanaf een onverkiesbare plek doorschoot richting het pluche: "Ik vind twee termijnen eigenlijk ook te weinig. In de eerste termijn leer je het vak, in de tweede scoor je, maar daarna zou je nog best een termijn kunnen blijven om nieuwkomers bij de hand te nemen." Ervaring wordt volgens Rikkerink, die op twee SP'ers na het langstzittende raadslid is, node gemist in de Hengelose raad.

icon_main_quote_red_glyph

"Burgemeester Sander Schelberg heeft ooit gezegd dat 'er twee dagen zijn in iemands raadslidmaatschap die het mooist zijn: de dag dat je begint en de dag dat je vertrekt'. Daar wil ik me graag bij aansluiten."

Jos Rikkerink

Fietsen en fotograferen

Op 22 maart 2022 neemt hij afscheid van de raad, twee dagen na z'n 70e verjaardag. "Dan kan ik nog meer tijd besteden aan mijn andere passies: mijn twee kleinkinderen, er op uit trekken met de fiets en veel foto's maken. Maar dan gewoon als amateurfotograaf", vertelt Rikkerink, die enkele jaren geleden getroffen werd door een hersenbloeding ('gelukkig ben ik volledig hersteld'), twee keer een levenspartner verloor, maar nu gelukkig weer iemand aan z'n zijde weet: "Ik ga absoluut niet in een zwart gat vallen straks. Vroeger gingen anderen over mijn uren, nu ikzelf."

Burgemeester Sander Schelberg heeft volgens Rikkerink ooit treffend gezegd dat 'er twee dagen zijn in iemands raadslidmaatschap die het mooist zijn: de dag dat je begint en de dag dat je vertrekt'. "Daar wil ik me graag bij aansluiten", lacht het vertrekkende raadslid.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.