Enschede
Video

Coronamaatregelen legt verenigingsleven aan banden: 'Zo lukt het niet'

De coronamaatregelen hakken erin bij cultuurclubs. Muziekverenigingen moeten bijvoorbeeld een coronapas vragen aan hun leden, voordat zij aan de repetitie mogen meedoen. Tweedeling ligt daardoor op de loer. Bovendien moet voor optredens aan een hele set regels worden voldaan. Meerdere clubs in Enschede gooien de handdoek in de ring: op deze manier hoeft het niet van hen.

Kunstgrepen

Neem Fanfareorkest De Bazuin. Op 20 november, afgelopen zaterdag, wilde de club het 75-jarig bestaan vieren met een ontmoetingsconcert. “Het is niet doorgegaan”, vertelt voorzitter Henk ten Harkel.

“Je wilt in deze situatie niet dat veel mensen bij elkaar komen. Dan moet je nogal wat kunstgrepen uitvoeren om zo’n concert te kunnen houden. We wilden de eerste keer na twee jaar weer mensen ontmoeten via dit concert. Nou dat lukt dus zo niet.”

Geen ontmoeting

Ten Harkel wijst op de deurcontroles, 1,5 meter afstand en de onmogelijkheid om naderhand elkaar te ontmoeten, te spreken en een drankje te nemen. “Het is zitten, muziek luisteren en dan weer naar huis. Het gaat recht in tegen het idee van ontmoeting door middel van muziek.”

Niet meer repeteren

In Enschede heeft een van de koren besloten om maar niet meer te repeteren, omdat en aantal leden niet zijn gevaccineerd. De gevaccineerde leden willen niet zingen als de niet-gevaccineerden worden buitengesloten.

Terugloop

Dat is nog niet aan de orde bij de fanfare en Show en Marchingband EVC al is de situatie nijpend. EVC-voorzitter Martijn Broshuis: “Er zijn bij ons muzikanten die niet zijn gevaccineerd. Die zijn nog niet op de repetitie geweest vanwege de coronapas. We hadden door corona en de gedwongen pauze al terugloop van het aantal leden. En nu dit. Mensen willen zich niet elke week laten testen. Dan stoppen we er maar mee, zeggen ze.”

Afzeggen

EVC heeft de medewerking aan sinterklaasoptochten in Glanerbrug en Hengelo moeten afzeggen, omdat er muzikanten niet waren gevaccineerd. “Met minder mensen kun je de straat niet op.”

Dilemma

De coronapas zorgt voor een duivels dilemma. “Hoe kun je nou vragen aan clubleden om andere clubleden te controleren en zonodig de toegang te ontzeggen. Dat is niet te doen. En stel dat je aan de andere kant leden hebt die willen dat er wordt opgetreden tegen niet-gevaccineerden. Dit is vreselijk gek. Als je in die situatie terecht komt, kun je maar beter ophouden. Zo kun je geen vereniging zijn.”

De Bazuin waagt op 19 december een tweede poging om het ontmoetingsconcert te houden. De voortekenen zijn ongunstig.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.