Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO Op stage achter gesloten deuren in Enschede

380916 883747

Bovenbouwleerlingen van Het Stedelijk Lyceum College Zuid lopen een snuffelstage voor het vakgebied waar zij een toekomst in zien. Voor het eerst zet ook Mediant-locatie Helmerzijde de deuren open voor zulke jonge stagiairs.

Er rust een taboe op de geestelijke gezondheidszorg. Dat beseffen teamleiders Marga Langkamp (Mediant) en Rita Piras (Het Stedelijk Lyceum) zich maar al te goed. Het beeld van een ziekenhuis met kille ruimten en lange gangen waar mensen in dwangbuizen rondlopen is geen zeldzaamheid bij mensen die voor het eerst een psychiatrische instelling bezoeken. Van dat beeld wil Mediant GGZ graag af. Mensen met een psychische stoornis kunnen, al dan niet onder begeleiding, vaak prima functioneren en hebben ook behoefte aan contact. De medewerkers van de Helmerzijde vertellen graag over hoe mooi en dankbaar hun werk in de instelling aan de Broekheurne-Ring is. Door leerlingen van College Zuid een snuffelstage te laten lopen bij Mediant hopen de partners twee vliegen in een klap te slaan.

Jong en oudHet idee is ontstaan aan de Tafel van Marcelis, de nalatenschap van wijlen directeur Willem Marcelis van zorgcentrum De Posten waar zowel Langkamp en Piras deel van uitmaken. Na zijn dood in 2016 sloegen vakdeskundigen uit allerlei werkvelden de handen ineen om naar idee van Marcelis meer verbinding te creëren in de samenleving, tussen jong en oud.

Afgelopen zomer hebben we een project gedraaid rond eenzaamheid , vertelt John Overmeer, maatschappelijk ondernemer en regisseur van de Tafel van Marcelis. Middelbare scholieren gingen toen ook bij Mediant locatie Helmerzijde op bezoek om een praatje te maken met bewoners die daar behoefte aan hadden. De volgende stap is het lopen van een stage bij Mediant.

Maatschappelijke betrokkenheidDe stage is niet de de maatschappelijke stage die derdeklassers verplicht lopen. Vwo-leerlingen uit de vijfde en zesde klas van College Zuid doorlopen een circulair programma , vertelt decaan Yvonne Paf van Het Stedelijk Lyceum. Ze kijken een aantal maanden een paar uur per week mee in een praktijksituatie. Dat is niet alleen een voorbereiding op hun toekomstige baan, maar ook een stukje maatschappelijke betrokkenheid. Voor sommige leerlingen is de stage zelfs bittere noodzaak. Wie bijvoorbeeld Geneeskunde wil studeren moet behalve goede cijfers ook aantonen gemotiveerd te zijn. Een stage in het vakgebied staat dan goed op je cv.

Niet iedereen kan stagelopen bij Mediant. Leerlingen moesten een sollicitatiebrief schrijven. De komende maanden zijn zes leerlingen 2,5 uur per week te vinden bij de instelling, onder wie Jade (16), Job (17) en Tassnim (18). Zij willen geneeskunde of psychologie gaan studeren. Wat ze van de stage verwachten? Het zal vast minder heftig zijn dan we denken , zegt Job. Je beseft dat je met mensen met een probleem gaat werken , vult Tassnim aan. Je moet, denk ik, heel veel geduld hebben. De leerlingen beleefden deze week een introductie, waarbij een huisarts, psychologen, verpleegkundigen, een agoog en een ervaringsdeskundige vertelden over werken in de geestelijke gezondheidszorg. Mooie, grappige, maar ook heftige verhalen. Dat schrikt de leerlingen echter niet af. Door het zelf mee te maken kan je pas zien of het iets voor je is , aldus Jade.

Cognitieve stoornissenVolgens medewerkers van de Helmerzijde is het bijzonder dat vier middelbare scholieren straks een kijkje in de keuken krijgen. En ik heb ook nog nooit gehoord dat het elders gebeurt , vertelt Marga Langkamp. Er zijn bijeenkomsten geweest met alle ouders , vervolgt Rita Piras. Daar konden ze vragen stellen. Als een leerling zich er niet prettig meer bij voelt, hoeft die ook niet verder te gaan. De scholieren gaan aan de slag op de afdeling voor ouderen met cognitieve stoornissen. Dat zijn cliënten die geheugenproblemen hebben vanwege dementie of andere stoornissen. In hun stage gaan de leerlingen activiteiten met ze doen, zoals schaken, een stukje wandelen of eten koken.

Wellicht keren de leerlingen door hun ervaringen later terug in de geestelijke gezondheidszorg. Langkamp juicht dat toe, aangezien de GGZ personeel kan gebruiken. Voor Mediant is deze stage belangrijk omdat de cliënten er iets aan hebben en dat het voor de leerlingen kansen vergroot , zegt Langkamp. En om te laten zien dat de geestelijke gezondheidszorg helemaal niet zo eng is , aldus Rita Piras.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.