Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gabber en pianist: Matthijs M. Wognum treedt op in Enschede

387452 838070

Matthijs M. Wognum speelt betoverend klassiek piano. En ja, hij is een gabber. Zondag rekent hij af met alle vooroordelen over het pillen slikkende en snuivende volk dat ook nog eens rechts is . In de Stadsherberg speelt hij onder meer zijn eigen Impromptu Opus 60 Nr. 1 in cis mineur.

Hij viel op toen op sinterklaasavond laat de documentaire Wognum op televisie werd uitgezonden. Daarin wordt Matthijs M. Wognum (43) gevolgd als hij naar housefeesten gaat en de volgende dag weer uren achter zijn vleugel zit om Chopins Ballade Opus 23in g mineur onder de knie te krijgen. De documentaire eindigt als Matthijs een staande ovatie in het Concertgebouw krijgt. Zondag speelt hij Chopin, Mozart en Liszt in de burgerzaal van het stadhuis, dat omgetoverd is tot Stadsherberg.

Heb je een drukke agenda nu, als concertpianist?
Valt mee. Ik zou graag van muziek kunnen leven. Mensen vinden het heel bijzonder dat een gabber Lizst of Chopin speelt. Ik denk dat ik het van die performance moet hebben. Als ik een pak met een stropdas zou aantrekken zou ik opgaan in de massa. Maar ik ben nog geen concertpianist hoor. Ik ben een amateur, ik heb nog een lange weg te gaan.

Moet je hard studeren? Voordat de documentaire werd opgenomen had ik tien jaar niet gespeeld. In acht maanden tijd heb ik acht tot tien uur per dag gestudeerd om anderhalf uur in het Concertgebouw te kunnen spelen. Dat was keihard werken. Nu studeer ik iets minder, ook al omdat mijn vriend weer bij mij terug is. Ik krijg vier uur les van een conservatoriumdocent en studeer verder pianotechniek, harmonieleer, compositieleer en muziekgeschiedenis. Ik moet ook leren om voor publiek te spelen. Dat vind ik hartstikke eng.

Wat? Plankenkoorts?
Ik wil foutloos spelen. Dus oefen ik de moeilijke stukken door en door. Daardoor maak ik de foutjes vaak in de makkelijke stukken. Die repeteer je toch wat minder.

Dan moet je dus veel podiumuren maken.

Mijn try-outs doe ik op het station. Spelen in de openbare ruimte is anders dan thuis. Ik wil mijn zenuwen onder controle krijgen. Als er ergens een piano staat, dan speel ik erop.

Is er een overeenkomst tussen hardcoremuziek en klassiek?
Misschien herkennen gabbers het zelf niet, maar veel klassieke melodieën worden als basis gebruikt in de hardcorehouse. De Vijfde van Beethoven of een stuk uit Peer Gyntvan Griek. Het hakken, dansen op housemuziek, heeft ook een positief effect op mijn pianospel. Ik heb veel meer gevoel voor ritme gekregen. Hardcore lijkt eenvoudig, maar heeft een heel snelle beat. Je leert ook naar muziek te luisteren door te dansen.

Een gabber die klassiek piano speelt. Jij confronteert ons met onze eigen vooroordelen.
Ik laat zien dat gabbers geen pillenslikkers en snuivers zijn, die ook nog ns hartstikke rechts zijn. Dat beeld is in de jaren 90 neergezet door de media in Amsterdam. Daarop hebben extreemrechtse neonazi s zich in de gabbercultuur gemengd. Op zulke idioten wordt een groep afgerekend. Zelf heb ik niks met drugs, maar dat er wordt gebruikt kan ik niet ontkennen. Maar in de bankwereld wordt ook heel wat afgesnoven. De pijlen op een subcultuur richten is hypocriet.

Stadsherberg met kerstmuziek en soepverhalen
Van countryzanger Ben Steneker en een koor in Dickenskostuums tot workshops en soepverhalen . In de dagen voor kerst is iedereen welkom in de burgerzaal van het stadhuis: de Stadsherberg.

Elke dag wordt het publiek getrakteerd op een soepverhaal . Dit jaar trapt kinderboekenschrijver Alyze Bos af. Vrijdag leest zij voor uit De verschrikkelijke sneeuwman. Een dag later vertelt Peter Mense van het Verborgen Theater een verhaal en zondag is het de beurt aan Bran Remie van het studentenkamerfestival Stukafest. Bran leest voor uit De Odyssee.

Audry Hoemakers is er trots op dat de Twentse countryzanger Ben Steneker uit Buurse naar de herberg komt. Steneker treedt vrijdag om 16.30 uur op. De jongste countryband van Enschede staat donderdagavond al op het podium, maar komt vrijdag even terug om na Steneker te spelen. Het talentvolle trio Lovers & Lions zingt nummers die het onlangs in Nashville schreef.

Geen Stadsherberg zonder kerstmuziek. Diverse koren zingen kerstklassiekers. De zanggroep All Flavours doet dat in Dickenskostuums en het Trio Schnaps maakt een feestje van kerstliedjes uit de oude doos. Het Twents Songschrijversgilde heeft speciaal voor de herberg het kerstverhaal herschreven, waarin muziek en de ezel de boventoon voeren. Elke middag zijn er diverse creatieve workshops waar zowel volwassenen als kinderen aan kunnen meedoen.

De Stadsherberg begint elke dag met midwinterhoornblazers, die buiten blazen. Donderdagvond maakt Zinnige Streken daar een kampvuur bij. Zondag houdt Kunsten op Straat overal in de stad straattheater. Op het Ei van Ko staat dan de erg oude ambachtenmarkt . In oud-Hollandse huisjes worden maffe en verzonnen ambachten uitgevoerd.

De Stadsherberg begint donderdag om 17.00 uur (tot 21.00 uur). Vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur, en zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Het complete programma staat op uitinenschede.nl/stadsherberg

Vrijdag wordt er twee keer een rondleiding door het stadhuis gegeven door een bode. Aanmelden kan via [email protected]

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.