Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Politie mag bezit en gebruik van drugs zwaarder bestraffen in Glanerbrug

387882 download 22 1

De politie kan harder optreden tegen drugsgebruikers in Glanerbrug. Vanaf 1 januari kan via de apv het bezit en gebruik van drugs in delen van het dorp zwaarder worden bestraft.

Drugsgebruik nu pas bestraffen klinkt gek, omdat het in het bezit hebben van harddrugs illegaal is. Toch worden er nauwelijks boetes uitgedeeld. De Opiumwet verbiedt weliswaar het bezit, het vervoer en de verkoop van tal van verdovende middelen, maar het gebruik ervan is op zichzelf niet verboden. In de praktijk betekent dit dat personen die door agenten worden betrapt met een gebruikershoeveelheid op zak de middelen hooguit moeten inleveren en dan hun weg kunnen vervolgen. Een gebruikershoeveelheid is bij softdrugs 5 gram, bij harddrugs 0,5 gram.

Dit maakt dat de drugsproblematiek in Glanerbrug welhaast onhandelbaar werd. De treinhaltes aan de Kerkstraat (Glanerbrug) en de Lenteweg (Eschmarke) lenen zich perfect voor ontmoetingen tussen gebruikers en dealers. Dagelijks komen er bij de wijkagenten meldingen binnen. Drugsgebruikers verstoppen zich in de nabijgelegen bosschages om de verdovende middelen te gebruiken. De restanten en spuiten worden achtergelaten.

Spoortunnel
Maar de overlast gaat nog verder. Bij treinhalte Eschmarke houden gebruikers en dealers zich ook op in de spoortunnel. Passanten worden aangesproken en lastiggevallen. Door de direct omwonenden aan de Dommertweg en Lenteweg is meerdere keren melding gedaan van het feit dat gebruikers rondom hun woningen lopen en zelfs aanbellen met de vraag of ze mogen telefoneren. In Glanerbrug trekken drugsgebruikers het dorp in. In de omgeving zijn panden van waaruit wordt gedeald of gebruikt. Buurtbewoners ervaren daar onevenredig veel overlast van.

De politie heeft het afgelopen jaar het aantal gevallen van drugsoverlast of het aantreffen van drugs gemonitord. In de directe omgeving van treinhalte Eschmarke zijn tussen eind juni 2017 en begin september 2018 18 registraties vastgelegd met betrekking tot drugsgerelateerde overlast. Rondom het treinstation in Glanerbrug gaat het om 27 registraties in de periode tussen 12 september 2017 en 24 augustus 2018. In grofweg dezelfde periode zijn er in het hele dorp Glanerbrug 97 registraties gedaan van drugsgerelateerde overlast. In augustus is aan de Kerkstraat een vermoedelijke drugsdealer aangehouden. De handelswaar werd verstopt in een vuilnisbak op het perron.

Een woning aan de Fridtjof Nansenstraat in Glanerbrug is deze week op last van burgemeester Onno van Veldhuizen gesloten. In het pand werd eerder dit jaar een hoeveelheid drugs aangetroffen. De komende drie maanden mag de eigenaar of de huurder zich niet in de woning begeven. Drie maanden geleden liet de burgemeester aan de Robert Scottstraat ook al een drugspand sluiten en ook aan de Cornelis Houtmanstraat, Rondostraat en Dr. Stamstraat.

Handen ineen slaan
Onlangs sloegen verschillende instanties de handen ineen om drugsoverlast harder aan te pakken. Het gaat om de gemeente Enschede, de Nederlandse en Duitse politie, de vervoerders Deutsche Bahn en Keolis/Blauwnet, OV-Oost, ProRail, NS en de Vereniging Euregio Bedrijvenpark. Er zijn inmiddels extra camera s geplaatst op de treinstations en er worden periodiek verscherpte controles uitgevoerd onder treinreizigers. Ondertussen heeft Onno van Veldhuizen vanuit zijn bevoegdheid als burgemeester een aanpassing op de apv aangekondigd.

Vanaf 1 januari geldt in delen van Glanerbrug een verbod op het gebruik van drugs in de openbare ruimte. Bij station Eschmarke gaat het alleen om de directe omgeving. In Glanerbrug zijn behalve het station ook sportpark t Bultserve, omgeving Bentstraat-Kerkstraat, Schoolstraat-Dirk Hartogstraat-Tolstraat en de omgeving van sporthal De Brug aangewezen als verboden gebieden. Een dergelijke maatregel mag alleen worden toegepast als de huidige maatregelen niet voldoende zijn. Wie in de bovengenoemde gebieden drugs gebruikt of aanstalten daartoe maakt kan worden aangehouden en krijgt een boete.

Bij herhaaldelijke overtredingen mag de burgemeester ook gebiedsverboden opleggen. Jeroen Sluik, lange tijd actief als burgerwacht in Glanerbrug, is verheugd met de maatregelen. Het was gekkenwerk , zegt hij. Maar ik merk dat de politie de situatie nu goed onder controle heeft. Er wordt minder gedeald op straat, maar nog steeds wordt er gebruikt. De behoefte aan een harde aanpak blijft.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.