Hengelo
Cultuur
Video

Jeu-de-boulesvereniging De Nijverheid: Kleine club met grote saamhorigheid

Van afstand hoor je de ‘boules’ al tegen elkaar aan stoten en wanneer je dichterbij komt, tref je een groep van 25 spelers aan op een jeu-de-boulesbaan. Op deze baan, gelegen aan de Paulinastraat in de Nijverheid, wordt twee keer per week gespeeld door enthousiaste Hengeloërs van binnen en buiten de wijk. Eén van die spelers is Ina de Boer, voorzitter van de vereniging.

'Dat is allemaal weg'

“Iedereen kan zichzelf zijn en iedereen wordt geaccepteerd. De saamhorigheid is heel groot.” De voorzitter benadrukt dat er in het verleden meer activiteiten waren naast het jeu-de-boulen op de maandag- en donderdagmiddag: “In clubhuis De Nijverheid had je vroeger knutsel-, kook- en schildermiddagen. Dat is allemaal weg. Er wordt niet gestimuleerd om ouderen uit huis te krijgen met recreatie.” Ze vertelt dat zij in het buurthuis met de buurvrouw geen kopje koffie meer drinkt. “Vanwege het gebrek aan activiteiten nodig ik de buurvrouw thuis uit”, aldus de voorzitter.

icon_main_quote_red_glyph

“Vanwege het gebrek aan activiteiten nodig ik de buurvrouw thuis uit.”

Ina de Boer, voorzitter jeu-de-boulesvereniging De Nijverheid

‘We streven nog altijd naar veertig leden'

Oud-voorzitter en deelnemer Gerard de Groot is ruim twintig jaar lid van de club. Hij vertelt dat de vereniging op haar hoogtepunt veertig leden had. “We streven nog steeds naar veertig man en we hopen wat meer jeugdleden te krijgen als we ’s avonds kunnen boulen. Helaas is dit door de huidige coronapandemie niet mogelijk." Ook De Groot blikt weemoedig terug in de tijd: “Activiteiten in de buurt? Nee, de speeltuin is een paar jaar geleden gerenoveerd, maar er is meer weggegaan dan dat er is bijgekomen.”

Oproep zonder succes

De sinds 1993 bestaande vereniging telt momenteel 26 leden, van wie de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt. “De gemiddelde leeftijd is 75 jaar en dat is jammer. Het aantrekken van nieuwe leden is heel moeilijk”, stelt Ina de Boer. Een oproep in de buurtkrant van Bewoners Overleg De Nijverheid (BON) heeft geen nieuwe leden opgeleverd.

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.