Hengelo

Bouw laatste 58 woningen Seahorse Hengelo begonnen

Het wijkje op het voormalige Seahorse-terrein in de Woolderes begint steeds meer vorm te krijgen. De eerste 'grondgebonden' woningen worden inmiddels bewoond en de bouw van de appartementen is in de afrondende fase. Gisteren is begonnen met de bouw van het laatste deel nieuwbouwwoningen. Het gaat om 58 huizen, waarvan het merendeel energieneutraal is.

Seahorse nieuwbouw Hengelo
Maarten Droste, Gerard Gerrits en Mireille Jeurnink (vlnr) toosten op de succesvolle legging van de vloerplaat. © Gemeente Hengelo

Eerste steen

Vrijdag 5 november legde wethouder Gerard Gerrits de eerste steen. Die eerste steen was overigens een forse: het ging om een volledige beganegrondvloer. Gerrits legde hem dan ook niet alleen. Daarbij kreeg hij hulp van Maarten Droste van Droste Bouwgroep en Mireille Jeurnink, directeur van VanWonen Vastgoedontwikkeling.

Koop en huur

De huidige fase van 58 woningen wordt gebouwd voor diverse doelgroepen. Het zijn zowel koop- als huurwoningen, voor de jongere generatie, maar ook voor senioren. Een aantal van de toekomstige bewoners was aanwezig bij de eerstesteenlegging.

icon_main_quote_red_glyph

"Dankzij de markante sheddaken blijft de herinnering aan het verleden bewaard."

Gerard Gerrits, wethouder Hengelo

'Mooie transformatie'

Wethouder Gerard Gerrits kon z'n trots maar moeilijk verbloemen: “Dit grote terrein kent een rijk industrieel textielverleden. En nu wordt het een prachtige woonbuurt. Van industrie tot woningen, een mooie transformatie. Dankzij de markante sheddaken blijft de herinnering aan het verleden bewaard. En heel belangrijk, een breed aanbod van nieuwe woningen voor de Hengeloërs.”

icon_main_info_white_glyph

Wat was Seahorse?

Na decennialang braak te hebben gelegen, worden nu op het voormalige terrein van de Koninklijke Weefgoederen Fabriek (KWF) in Hengelo 110 nul-op-de-meterwoningen gebouwd. Seahorse, zo luidt de naam van het nieuwe wijkje. Het is een verwijzing naar het verleden: KWF maakte op deze historische locatie jarenlang handdoeken, theedoeken en lakens onder de merknaam Seahorse.

Puin hergebruikt op locatie

Op het gehele Seahorse-terrein komen 110 woningen in veel verschillende typen. Mireille Jeurnink: “Het merendeel van de woningen wordt energieneutraal, volgens het ‘nul-op-de-meter’-principe. Ook worden materialen hergebruikt, zo is een deel van het puin van de gesloopte fabriek gebruikt als puinverharding onder de straten in dit gebied. Bij de ontwikkeling van deze buurt is de textielhistorie een rode draad geweest. Dat is terug te zien in zowel de architectuur als de openbare ruimte."

Binnen twee maanden wordt begonnen met het laatste en meest opvallende deel van het bouwproject. Dan wordt er een aantal woningen gerealiseerd onder de markante sheddaken van de voormalige textielfabriek. De oplevering van de wijk zal naar verwachting zijn in de eerste helft van 2023.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.