Ik teken voor 80! - Enschede

ChristenUnie in Enschede kiest na twaalf jaar een nieuwe lijsttrekker

Een opvallende wissel bij ChristenUnie Enschede. Na drie verkiezingsperiodes als lijsttrekker doet huidig wethouder Jurgen van Houdt (40) een stapje terug. Raadslid Hadassa Meijer (41) neemt het stokje over in aanloop naar de verkiezingen in maart 2022.

Hadassa Meijer
Hadassa Meijer is de nieuwe lijsttrekker van ChristenUnie Enschede © Henk ten Harkel

Dat hebben de leden van ChristenUnie Enschede donderdagavond op voordracht van het bestuur besloten. Hadassa Meijer is een ervaren lokale politica en heeft volgens het afdelingsbestuur een 'groot hart voor mensen en een enorm netwerk in de stad'.

Van Houdt wil wethouder blijven

Hadassa Meijer was vanaf 2002 al zo'n zes jaar raadslid, voordat zij met zwangerschapsverlof ging. Uitgerekend Jurgen van Houdt verving haar in het najaar van 2008. Anderhalf jaar later werd de toen 25-jarige Van Houdt voor het eerst lijsttrekker van de ChristenUnie. Sinds 2014 is hij als wethouder actief.

Bij de komende verkiezingen staat Van Houdt op de vierde plek op de kieslijst. In de praktijk betekent dit dat hij waarschijnlijk niet zal terugkeren als raadslid. ChristenUnie behaalde in de Enschedese gemeenteraad immers nooit meer dan drie zetels. Wel blijft Jurgen van Houdt na de verkiezingen beschikbaar als wethouderskandidaat.

'Opstaan tegen onrecht'

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 keerde Hadassa Meijer, die in Enschede onder meer bekend is van Het Huis van Verhalen in Roombeek, terug in de gemeenteraad. Als lijsttrekker wil Meijer het accent leggen op het 'sociale hart' van de partij.

"We moeten opstaan tegen het onrecht in onze stad", aldus Hadassa Meijer. Bijvoorbeeld voor vrouwen die in de prostitutie belanden of jongeren die drugsverslaafd raken. Enschede moet goed blijven zorgen voor ouderen, mensen in armoede, daklozen en vluchtelingen."

Ervaren rot en jong talent

In de nieuwe raadsperiode zal er in gemeenteraad mogelijk niets veranderen voor de ChristenUnie. Huidig fractieleider Henri de Roode (66) staat namelijk op de tweede plek op de kieslijst. De top zes wordt aangevuld met drie nieuwkomers.

Op plek drie staat Harmjan Vedder (34), basisschooldirecteur in Twente en vier jaar lang politiek adviseur van minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Student bestuurskunde Marnix Hobbelink (32) en UT-onderzoeker Frieda van Limbeek (31) staan op respectievelijk de vijfde en zesde plek op de kieslijst.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.