Enschede

Geen traditionele Sinterklaasintocht in Enschede, roetveegpiet maakt zijn intrede

Geen traditionele sinterklaasintocht in Enschede dit jaar. Vanwege de coronamaatregelen wordt in plaats daarvan ingezet op een optocht langs een podium op de Oude Markt met daarop de goedheiligman. Voor het eerst zal Sint in Enschede gedeeltelijk geholpen worden door roetveegpieten.

Sinterklaas enschede still video
Still uit video © 1Twente

Of er een intocht zou komen en hoe deze eruit zou komen te zien bleef lange tijd onduidelijk. Dinsdagavond na de persconferentie van het kabinet waarin nieuwe coronamaatregelen werden afgekondigd, kwam het Sint Nicolaas Comité met het antwoord: "Helaas hebben we uiteindelijk de conclusie moeten trekken dat de gebruikelijke intocht door de coronamaatregelen dit jaar geen haalbare optie is."

Pitstraat

Toch wil het comité Sinterklaas graag weer in Enschede ontvangen. Daarom komt er een alternatieve invulling. Als de vergunning rondkomt, wordt op zaterdag 13 november een defilé georganiseerd waarbij Sinterklaas op een podium te zien is op het plein voor de Jacobuskerk op de Oude Markt. Zo komt de Sint niet langs de kinderen zoals bij de traditionele intocht, maar kunnen de kinderen bij hem langskomen.

De bedoeling is dat er een podium op de trappen van de kerk wordt gebouwd, waarbij het plein voor de kerk volledig wordt afgezet. Kinderen en ouders lopen dan een soort pitstraat in die afgezet is met hekken. Er kunnen tekeningen worden afgegeven en er worden pepernoten uitgedeeld. De kinderen worden daarna door de pieten direct weer naar de uitgang begeleid.

Roetveegpiet

Voor het eerst zullen er in Enschede naast zwarte pieten ook roetveegpieten te zien zijn. Het comité ziet voor de huidige invulling van het Sinterklaasfeest geen toekomst. Daarom is besloten dit jaar de eerste stap te zetten in een gefaseerde overgang, waarbij veertig procent van de pieten een roetveeguiterlijk zal hebben.

Veel Enschedese pieten zijn zelf overigens geen voorstander van een roetveeguiterlijk, omdat ze bang zijn herkend te worden. Dat blijkt volgens de organisatie uit een enquête. Daarom wil de commissie volgend jaar een verhaal maken waarin ze 'normale Enschedeërs' oproepen om Sinterklaas te helpen. Zo hebben de roetveegpieten een alibi als ze herkend worden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.