Dit jaar herdenkt Enschede 80 jaar vrijheid, met muziek, verhalen, ontmoetingen en feest. Op zondag 4 mei staan de mensen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid centraal. Maandag 5 mei wordt 80 jaar vrijheid gevierd.
4 mei
Op 4 mei beginnen de activiteiten om 17.00 uur met klanken van stadsbeiaardier Esther Schopman op het carillon van de Grote Kerk op de Oude Markt. Na het klokkenspel wordt er van 18.00 tot 19.00 uur een herdenkingsconcert in de Grote Kerk gehouden met zang van Cappella Junior en Cappella Enschede.
Om 19.00 uur is er een stille tocht van het stadhuis naar het oorlogsmonument in het Volkspark. Daar begint vanaf 19.25 uur de dodenherdenking met muzikale begeleiding van Phion. Om 19.35 uur is er een welkomstwoord, gevolgd door gedichten van studentenvereniging Taste en Junior Stadsdichter Benthe Blaak. Daarna wordt er ‘taptoe’ gespeeld door trompettist Bennie ter Heide. Er is 2 minuten stilte om 20.00 uur, waarna gezamenlijk het Wilhelmus wordt gezongen. Als laatste kunnen kransen en bloemen bij het monument worden gelegd.
Om 21.00 uur zijn er twee voorstelling in het kader van 'Theater na de Dam'. In theater De Kleine Willem is "De kunst van Vrijheid" te zien. Het programma omvat de korte documentaire van Inge Kleinsma over het indrukwekkende leven van Bert Woudstra en zang van sopraan Roza Herwig. Het programma is deels interactief, maar vooral bedoeld om te luisteren, voelen, nadenken en herinneren. Meer informatie en kaarten via de website: https://www.wilminktheater.nl/...
Tegelijkertijd om 21.00 uur is bij 1Twente de voorstelling ‘Wat we niet zagen’ te bezoeken. De jonge spelers van de Theatermakerij spraken met ouderen over nieuws, fake news, propaganda en het leven in en na de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Productie door Karine Roldaan. Meer informatie en kaarten via de website: https://theaternadedam.nl/voor...
5 mei
Op maandag 5 mei is er van 10.00 uur tot 17.00 uur een zogeheten ‘Circus of Freedom’ in de Walstraat in de Enschedese binnenstad. Dat betekent: entertainment, drinken, eten, muziek en theater. De Walstraat wordt voor die gelegenheid symbolisch omgedoopt tot Vrijheidsstraat.
Om 11.30 uur is er weer een beiaardconcert door Esther Schopman op het carillon van de Grote Kerk. Om 12.00 uur is ín die kerk op de Oude Markt een ‘Vrijheidslunch’ voor alle inwoners, met soep en brood. Deze is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Op het plein voor de kerk wordt om 13.30 uur het ‘Vrijheidsvuur’ ontstoken dat van Wageningen naar Enschede is gebracht. Het vuur wordt dan in een optocht met muziek naar de Walstraat gedragen. Om 14.00 uur is daar de officiële opening van de Vrijheidsstraat.
Opening nieuwe struikelstenenroute
Op 5 mei om 10.00u wordt tegenover het monument voor de 850 vervolgingsslachtoffers aan de Oldenzaalsestraat in Enschede de tweede struikelstenen-luisterroute geopend. De route begint bij het monument dat voor het gebouw aan Oldenzaalsestraat 3 staat. De luisterroute is een wandelroute van de stichting Levend Verleden Oost-Nederland.
Door de QR code te scannen krijg je een audiofragment te horen waarin je wordt meegenomen in een gebeurtenis van het leven van de persoon of personen waarvoor op die plek struikelstenen zijn gelegd. De pagina waarop je het audiofragment kunt horen vertelt je ook wat de route is naar de volgende QR tegel. De tegels vormen samen een wandeling van ongeveer een uurtje langs de oostelijke rand van het centrum van Enschede.
Programma Glanerbrug
4 mei
Dodenherdenking
18.45 uur: Rondgang oorlogsgraven op begraafplaats Doodenzorg
19.10 uur: Stille Tocht
19.30 uur: Herdenking bij monument op het Heldersplein (wethouder Harm Jan Vedder spreekt)
5 mei
Bevrijdingsdag
19.00 uur: Programma in de Protestante kerk (Gronausestraat 1200) met muziek van muziekvereniging Wilhelmina en Little Nork (wethouder Niels van den Berg spreekt)
20.55 uur: Ontsteken vrijheidsvuur