Verkeer
Stuur appje
Zoek
Koude Oorlog weekend op Vliegbasis Twenthe
Koude Oorlog weekend op Vliegbasis Twenthe
Evenement
Koude Oorlog weekend op Vliegbasis Twenthe
Kijkje in de vliegtuigbunker

Het is precies 75 jaar geleden dat de NAVO werd opgericht. Om hierbij stil te staan, staat het weekend van 20 en 21 april in het teken van dit jubileum. Over het hele land zijn authentieke Koude Oorloglocaties geopend voor het publiek, óók in Twente. Het Koude Oorlog Centrum op Vliegbasis Twenthe heeft de zware bunkerdeur van één van de vliegtuigshelters geopend voor het publiek.

Enschede
t/m 21 apr
10:00

De NAVO is sinds de oorlog in Oekraïne weer terug in het nieuws. Landen geven steeds meer geld uit aan defensie en er zijn zelfs twee nieuwe landen lid geworden. Al sinds de koude oorlog speelt het militaire bondgenootschap een belangrijke rol. Tijdens deze gewapende vrede stonden Oost en West lijnrecht tegenover elkaar. Ook in Twente drukte de NAVO decennialang een grote stempel op de regio. Tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal was tot 2007 Vliegbasis Twenthe operationeel. Straaljagers stonden 24/7 klaar om een eventuele aanval vanuit het Oosten af te kunnen slaan.

Kijkje nemen

In het weekend van zaterdag 20 april en zondag 21 april opent het Koude Oorlog Centrum (KOC) de deuren van vliegtuigshelter B525. Dit is een speciale bunker waar een straaljager veilig gestald kon worden. In de shelter kunnen bezoekers meer te weten komen over de Koude Oorlog en de rol die de vliegbasis in deze periode vervulde. Gidsen van het KOC geven ook korte rondleidingen over het terrein. Radiozendamateurs leggen door heel Nederland een radionetwerk aan dat alle locaties met elkaar verbindt. 

Wanneer

De vliegtuigshelter is op beide dagen (20 en 21 april) van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. Je kunt de auto parkeren bij kunstwerk De Doppler aan de Grefterberghoekweg. Deze weg is te bereiken door direct links af te slaan op de Noordergrensweg, bij de McDonald’s in Oldenzaal.

wanneer?

20 april 10:00

prijs

€ 6