Verkeer
Stuur appje
Zoek
Strijdbare vrouwen als thema van herdenkingen van de April-meistakingen
Strijdbare vrouwen als thema van herdenkingen van de April-meistakingen
Tentoonstelling
Strijdbare vrouwen als thema van herdenkingen van de April-meistakingen
Tentoonstelling in Storkgebouw

Op 20 april wordt er een tentoonstelling geopend in het dienstgebouw van Stork, die in het teken staat van strijdbare vrouwen tijdens de April-meistaking van 1943. De tentoonstelling is dagelijks geopend vanaf zaterdag 20 april t/m zaterdag 4 mei van 12.00u tot 17.00u.

Hengelo
t/m 04 mei
12:00

LEZING Op 23 april om 19.30u verzorgt prof. dr. Marjan Schwegman een lezing in het Dienstgebouw van Stork, over het thema ‘Vrouwen in verzet’. Zij is oud-directeur van het NIOD Instituut voor oorlogs-holocaust en genocidestudies in Amsterdam. Kaarten à 7,50 zijn te bestellen via www.schouwburghengelo.nl of telefonisch via theaterkassa: 074-255 6789.

OFFICIËLE HERDENKING
Op 29 april om 14.00u vindt de officiële herdenking plaats en zullen er bij het monument achter het station bloemen gelegd worden, ter nagedachtenis aan degenen die omgekomen zijn.

ACHTERGROND Op 29 april 1943 wordt het werk bij Stork in Hengelo neergelegd. Nederlandse oud-militairen worden door de Duitse bezetter opgeroepen om zich terstond te melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden weggevoerd. Daardoor ontstonden de stakingen, die uitgroeiden tot de grootste uiting van massaal en geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden. Er vielen vele slachtoffers. Elk jaar in april wordt er in heel Nederland aandacht besteed aan deze opstand en wat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.

wanneer?

De tentoonstelling is dagelijks geopend vanaf zaterdag 20 april t/m zaterdag 4 mei van 12.00u tot 17.00u.

prijs

Gratis