Verkeer
Stuur appje
Zoek
Balkan- en Zwarte Zee-koor Slavuj
Balkan- en Zwarte Zee-koor Slavuj
Muziek
Balkan- en Zwarte Zee-koor Slavuj
Dirigent Ivo Boswijk

Het Amsterdamse Balkan- en Zwarte Zee-koor Slavuj geeft zaterdag 4 november om 19.30 uur in de Stiftskerk te Weerselo een concert voor de inwoners van Twente. Een van de tenoren groeide op in Enschede en koestert onverminderd het ontroerende Twentse landschap en zijn bevolking. Dat heeft hem ertoe gebracht om zijn koor en Twente met elkaar kennis te laten maken.

Weerselo
t/m 04 nov
19:30

De zangstijlen en stemtechnieken uit de Balkan en de landen rond de Zwarte Zee vormen de basis van het kenmerkende geluid van het 25-koppige koor: zelden met klassieke zangtechniek, veelal rechtuit en soms messcherp. De melodieën en teksten zijn ontleend aan oude, maar nog springlevende volksmelodieën uit landen als Kroatië, Slovenië, Bosnië, Bulgarije, Oekraïne, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan en zijn veelal door muzikaal leider en dirigent Ivo Boswijk gearrangeerd voor Slavuj. Hij houdt zich daarbij aan het typische idioom van de streek met voor westerse oren vaak verrassende harmonieën. De oorspronkelijke begeleidingspartijen van de orkestjes worden nu door zangers in het koor vertolkt, inclusief de voor de muziek kenmerkende ritmes. De liederen zijn qua sfeer sterk uiteenlopend, een aantal wordt uitgevoerd door solisten of meerstemmige ensembles.

Slavuj geeft circa zes concerten per jaar in Nederland, waaronder de vaste decemberconcerten in de Engelse Kerk op het Amsterdamse Begijnhof. Het koor werkt regelmatig samen met Oost-Europese musici. Het ging op tournee door Polen, Bulgarije, Bosnië, Georgië en Armenië en werd in die landen op handen gedragen. De reis naar Oekraïne in 2022 moest worden afgeblazen.

Schoonheid, hartstocht en liefde, oorlog, afscheid, weemoed en verlangen klinken door in de ruim twintig liederen waarmee Slavuj op zaterdagavond 4 november, terwijl buiten de wind door de takken raast, de ruimte van de oude Stiftskerk zal vullen.

wanneer?

04 november 19:30

waar?

prijs

Toegang: € 15,--, inclusief drankje na afloop Kaarten bestellen via: www.slavuj.nl