Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Metamorfose in Enschede voor Champions League voetbalvrouwen, maar of het voldoende is...

Sportcomplex Het Diekman heeft in drie weken tijd een complete metamorfose ondergaan met het oog op de voorronde Champions League, die de vrouwen van FC Twente er komende week gaan spelen. Of toch niet?

427973 925885
Maandag gaat de duim van de keurende official van de UEFA op sportpark Het Diekman omhoog of omlaag. Dan valt het besluit of de splinternieuwe kunstgrasmat van SC Enschede aan alle normen voldoet om er in Champions League wedstrijden op te spelen. En als het mag van de UEFA, kunnen de vrouwen van FC Alashkert-Women uit Armenië nog roet in het eten gooien. Want die moeten ermee akkoord gaan, dat de duels deels op kunstgras en deels op echte grassprieten worden gespeeld.

Alternatieven
Het organiserende FC Twente kwam in de problemen nadat de kunstgrasvelden van Sparta Enschede en Achillesâ12 Hengelo afgelopen week werden afgekeurd door de Europese voetbalbond, omdat de benodigde kwaliteitscertificaten ontbraken. Daardoor moest FC Twente naarstig op zoek naar alternatieven.

Ondergrond
VOSTA in Enschede en GFC in Goor bleken uitwijkmogelijkheden. Maar die hebben velden van echt gras. Het Turkse BeÅiktaÅ en GKS Górnik Leczna uit Polen vinden het goed dat er op velden met een verschillende ondergrond wordt gespeeld. Maar als de dames van FC Alashkert uit Armenië het niet willen, valt ook SC Enschede af als speellocatie en is alle haast voor niets geweest.

Vrijdagochtend werd er in opdracht van Sportaal â het sportbedrijf van de gemeente Enschede - nog getimmerd en geboord op Het Diekman. Aan nieuwe dugouts, een nieuwe boarding, een nieuwe omheining, nieuwe lichtmasten en aan de tribunes. Zaterdag helpen de Ultraâs van Vak-P bij het schilderwerk.

âWe hebben ons verkeken op de strenge eisen die de UEFA aan kunstgras steltâ, zegt voorzitter Hans Siers van de vrouwenafdeling van FC Twente. Hij wijst op een paars draaiboek, waarin de UEFA in vele paginaâs voorschrijft wat er moet gebeuren rond de wedstrijden. Siers: âDat varieert tot het beschikbaar hebben van een ambulance bij alle duels en EHBOâers bij elke training tot het regelen van security. En van het uitgeven van persaccreditaties tot het boeken van hotels. Echt een enorme berg werk.â

FC Twente kreeg de organisatie van de voorronde pas eind juni toegewezen. 22 Europese vrouwenploegen zijn rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi, 40 ploegen spelen een voorronde waaruit tien winnaars tevoorschijn komen, die ook mogen meedoen aan het hoofdtoernooi.

Stapsgewijs
Gemeentelijk sportbedrijf Sportaal heeft alle investeringen in verband met de CL-voorronde naar voren gehaald. âEen kans die we niet konden laten lopenâ, zegt projectleider Rutger-Jan Hesselink van Sportaal. Hesselinks collega Maaike Heethaar legt uit dat de renovatie van en rond het hoofdveld op Het Diekman de eerste stap is op weg naar een sportcampus, die op termijn mogelijk wordt uitgebreid met meer faciliteiten, mogelijk ook meer velden. âStapsgewijs, maar de ambitie is er.â

FC Twente vrouwen naar Diekman
FC Twente traint komend seizoen met de jeugd tot 16 jaar, de vrouwen en het beloftenteam van de vrouwen op Het Diekman. Als het aan de gemeente ligt, keert Twente volledig terug in de moederschoot. Voorzitter Hans Siers van FC Twente vrouwen vindt de verhuizing van het complex van Achillesâ12 in Hengelo naar dat van SC Enschede en Zuid-Eschmarke een stap vooruit. âSportaal heeft het complex in korte tijd volledig gerenoveerd. We voelen ons welkom.â De mobiele units waarin de kleedkamer en het spelershome van de vrouwen zijn ondergebracht zijn afgelopen maand van Hengelo naar Enschede overgebracht.

FC Twente vrouwen werkt komend seizoen met een begroting van 7,5 ton, een half miljoen meer dan vorig seizoen. Daarvan komt vier ton uit de kas bij FC Twente. De vrouwenafdelingen van Ajax en PSV hebben bijna het dubbele te besteden, toch werden de vrouwen van FC Twente vorig seizoen kampioen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook