Enschede

Hij komt, hij komt, met de glutenpieten in zijn gevolg

Wie nog geen chocoladeletters heeft gehaald, moet opschieten - de stoomboot is al onderweg. Zaterdag komt de sint aan in Enschede, Boekelo en Glanerbrug. Zondag in Lonneker.

380345 pakjesboot
In Enschede arriveert de goedheiligman zaterdag traditiegetrouw per boot. Hij vaart, als alles volgens plan verloopt, rond 11.00 uur de haven binnen. Meer dan honderd pieten varen met hem mee. Nadat hij is afgemeerd en toegezongen door de kinderen die hem daar opwachten, gaat hij naar de binnenstad. Daar maakt hij rond 12.45 uur zijn opwachting.

I love glutenfree
Dit jaar zijn er opnieuw âglutenpietenâ, die glutenvrije pepernoten uitdelen. Vorig jaar waren deze pieten er voor het eerst en dat was volgens de organisatie een groot succes. Kinderen die geen gluten verdragen kunnen zich voor pepernoten melden bij deze pieten, die herkenbaar zijn aan groene pakken en een tasje met het opschrift âI Love Glutenfreeâ. Kinderen met een ernstige glutenintolerantie kunnen een ânormaleâ piet ook geen highfive geven, aldus de organisatie. De glutenvrije piet raakt ook geen gewone pepernoten aan.

Vanaf 10.30 uur
Het programma bij de haven begint zaterdag om 10.30 uur. Rond 11.00 uur vaart dus de boot met Sinterklaas de haven binnen. Om 12.45 uur begint de vrolijke stoet vanaf de Hengelosestraat met een rondtocht door de binnenstad. De route loopt via het Stationsplein, Korte Hengelosestraat, Korte Haaksbergerstraat, Beltstraat, Pijpenstraat, Zuiderhagen, Van Heekplein, De Klomp, De Heurne, Oldenzaalsestraat, Van Lochemstraat, Noorderhagen, De Heurne, Haverstraatpassage, Oude Markt en de Langestraat. Daarna worden de sint en zijn pieten rond 13.45 uur door de burgemeester opgewacht bij het stadhuis.

Boekelo
Ook in Boekelo komt de sint zaterdag op bezoek, om 12.30 uur. Hoe hij komt, is nog een verrassing, maar hij blijft in elk geval slapen in het Sinterklaashotel. Daar houdt hij ook voorleesavonden. Kinderen opgeven daarvoor kan nog tot morgen. Informatie staat op de Facebookpagina âSint Nicolaas in Boekeloâ.

Glanerbrug
Na Boekelo reist hij naar Glanerbrug. Om 14.00 uur is hij op de hoek Gronausestraat/Abel Tasmanstraat. Daarna maakt hij een rondje via de Ekersdijk, Schoolstraat, Schipholtstraat, Tolstraat, Gronausestraat, en dan een stop bij de Albert Heijn. Hij vervolgt zijn weg via de Nieuw Frieslandstraat, J.C. de Rijpstraat, Veldstraat, Gagelstraat, Bentstraat, Veenpluisstraat en dan naar de Kerkstraat. Via de Tolstraat gaat de sint naar de Schipholtstraat, waar de optocht eindigt bij het Noaberhoes.

Lonneker
In Lonneker arriveert Sinterklaas een dagje later: zondag om 15:00 uur. Hij begint zijn ronde aan de Wegmanstraat en volgt dan de route Nieuwedijk, Levinkskamp, Pastoor Balkstraat en Bergweg om te eindigen op het Dorpsplein.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.