Enschede

Het is zover: Twentse nachttrein in juni van start

Het is zover: er komt een nachttrein tussen Enschede en Zwolle. De nieuwe dienstregeling gaat vanaf juni 2020 in en betreft vooralsnog één extra rit in beide richtingen.

447627 nachttrein
Joost Dijkgraaf | Tubantia

De laatste trein vanuit Zwolle vertrekt vanaf deze zomer dagelijks om 01.05 uur, vanuit Enschede verlaat er iets na middernacht (0.03 uur) nog een trein het perron. Dat is een half uur later dan de huidige dienstregeling. De roep om een nachttrein vanuit Enschede is al tijden groot. In de huidige situatie vertrekt de laatste intercity om 22.46 uur, en de laatste sprinter richting Zwolle om 23.30 uur.

âOnbestaanbaarâ, vond VVD-fractievoorzitter René Kreeft, die namens het gemeentebestuur een speerpunt maakte van de nachtelijke verbinding. âHet is te gek voor woorden dat er vanuit de op één na de grootste stad in Oost-Nederland geen nachttrein rijdtâ, zei hij eerder.

Het college van Gedupeerde Staten in Zwolle ging woensdag akkoord met het plan om de nachttrein per juni te laten starten. Kreeft noemt de aanpassing in een eerste reactie een verbetering, maar nog wel een marginale aanpassing vanuit Enschede. Hij gaat er voor pleiten om nog voor juni de concept-dienstregeling te verruimen vanuit de grootste stad van Twente.

Wethouder Jurgen van Houdt schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat door de nieuwe dienstregeling âonze stad en (culturele) voorzieningen aantrekkelijker worden om te bereizen per openbaar vervoer.â Hij noemt het nog 'geen volledig nachtnetâ, hoewel het wel zorgt voor meer nachtelijke verbindingen met en vanuit de Randstad (over Zwolle) en Groningen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.