Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Willemijn (29) uit Enschede richt docentenvereniging op voor de streektaal

400190 Schermafbeelding 2019 02 21 om 081857

Het Twents is niet dood, maar leeft nog steeds. Het is die overtuiging die Willemijn Zwart (29) uit Enschede ertoe bracht om het initiatief te nemen voor de oprichting van een docentenvereniging voor het Nedersaksisch.

Zwart (29), Neerlandica en als projectleider streektaal verbonden aan de IJsselacademie in Zwolle, verwacht dat de nieuwe vereniging in april wordt opgericht. Dan, namelijk, vergadert de landelijke vereniging Levende Talen, waarbij de Enschedese aan wil haken.

Ruim 3400 taaldocenten zijn lid. Elke taal heeft binnen dat grote geheel weer zijn eigen vereniging. Oorspronkelijk ging het daarbij natuurlijk vooral om Nederlands, Engels, Frans en Duits, maar de laatste tijd zijn ook andere talen vertegenwoordigd. Zeker na de officiële erkenning als taal vorig jaar, hoort ook het Nedersaksisch in dat rijtje thuis.

Nedersaksisch
Volgens Zwart is de oprichting van een eigen docentenvereniging van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de Nedersaksische taal, waartoe ook het Twents en het Achterhoeks behoren. Levende Talen is een grote club met veel invloed. Voor het ministerie zijn ze een belangrijke gesprekspartner. Vertegenwoordigers van de afzonderlijke verenigingen zitten met de minister aan tafel. Straks zit daar dus ook iemand bij die het Nedersaksisch vertegenwoordigt.

Zwart hoopt met de oprichting van de vereniging bij te dragen aan de mentaliteitsverandering die nodig is om een streektaal als het Twents te behouden. Nog te weinig mensen zijn doordrongen van het besef dat het juist een verrijking is om meertalig op te groeien. Het zou geweldig zijn als docenten, maar ook ouders een meer positieve grondhouding aan zouden nemen ten opzichte van het dialect. Die positiviteit is heel hard nodig. Corrigeer een kind alsjeblieft niet direct als hij zegt dat de ramen los staan, maar gebruik zo n opmerking juist om dat kind en zijn klas iets te leren.

Taalgevoel

Kinderen die naast het Nederlands ook Twents of Achterhoeks spreken, hebben een streepje voor, vindt Zwart. Doordat ze twee talen spreken, ontwikkelen ze over het algemeen ook een groter taalgevoel. Allerlei onderzoeken bevestigen dat. Ze leren later makkelijker een nieuwe taal en hebben een ook hulpmiddel in handen bij het leren van goed Nederlands. Het Twents helpt bijvoorbeeld om te bepalen of je een lange of korte ei gebruikt. Woorden met een ie-klank zoals boerderie , schrijf je in het Nederlands met ij . Twentse kinderen, mits je ze goed benadert, doen dat bijna altijd goed.

Om in april de toestemming te kunnen krijgen van de landelijke vereniging, is in eerste instantie een minimumaantal van 25 betalende leden noodzakelijk. Zwart gaat ervan uit dat dat aantal probleemloos wordt gehaald. Taaldocenten in het middelbaar onderwijs en leerkrachten in basisonderwijs in het hele Nedersaksische taalgebied vormen de doelgroep. Iedere docent die gelooft in het belang van meertaligheid en een taal als het Nedersaksisch, is welkom. Maar als gewone liefhebbers zich aan willen melden, kan dat uiteraard ook.

De nieuwe vereniging hoopt door middel van haar leden de aandacht binnen het onderwijs voor het Nedersaksisch te vergroten. We gaan studiedagen organiseren en willen een podium zijn voor de uitwisseling van ideeën. Er zijn heel veel mensen die zich op hun manier inzetten voor het Nedersaksisch. Het zou heel mooi zijn als we nu eindelijk eens de krachten kunnen bundelen.

Verkiezingsprogramma in dialect
Het CDA in Gelderland heeft deze week een dialectversie uitgebracht van het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten. Met mekare veur een baeter Gelderland! , is het motto. Lijsttrekker Gerhard Bos: Het Nedersaksisch is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Als CDA willen we dat koesteren. We zijn dan ook blij dat afgelopen jaar het Nedersaksisch eindelijk is erkend als taal.

Het Gelderse voorbeeld, een gevolg van de erkenning van het Nedersaksisch, krijgt vooralsnog geen navolging in Overijssel. Een woordvoerder vindt het daarvoor nog te vroeg. Er zijn hier heel veel lokale dialecten. Alleen dat al maakt het lastig om met zo n programma te komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.