Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Geduld met topambtenaar in Enschede: €˜Zorgvuldigheid voor snelheid €™

402891 nielsvd

Meer dan twee jaar werd de hoogste ambtelijke functie bij de gemeente ingevuld op interim-basis. Over een paar maanden hoopt de nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur zijn of haar intrede te doen in het stadhuis. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.

De advertentietermijn is gesloten, de selectie van brieven en de gesprekken met potentiële kandidaten moeten nog plaatsvinden. Maar aan het begin van de zomer denkt de gemeente Enschede dan toch eindelijk de nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur, de opvolger van de begin 2017 naar Tilburg vertrokken Marcel Meijs, te kunnen begroeten.

Ongekend
Meer dan twee jaar zonder een 'vaste' gemeentesecretaris en algemeen directeur lijkt ongekend lang. Neemt de vervulling van een burgemeestersvacature doorgaans zo'n negen maanden in beslag, de zoektocht naar de hoogste gemeentelijke functionaris en eerste beleidsadviseur van het college van burgemeester en wethouders lijkt een vrijwel eindeloze.

Een eerste poging, in 2017, om de vacature-Meijs structureel in te vullen strandde jammerlijk. In een procedure waarbij burgemeester Onno van Veldhuizen aangaf een 'type Obama of Mandela' te zoeken, haakte de enig overgebleven kandidaat vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarden op het laatste moment af.

De daarop aangezochte interim-ambtenaar verdween vervolgens alweer snel van het toneel in het stadhuis. Vervolgens is besloten tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 en de daaropvolgende collegevorming niet over te gaan tot een vaste invulling van de vacature gemeentesecretaris/algemeen directeur.

Tijd

We zijn er tot nu toe niet in geslaagd de juiste man of vrouw op de juiste plek te krijgen , zegt Niels van den Berg, als wethouder verantwoordelijk voor personeel en organisatie binnen de gemeente. En omdat de functie van gemeentesecretaris en algemeen directeur een cruciale is binnen de organisatie, is besloten de tijd te nemen. Zorgvuldigheid gaat hier boven snelheid.

Het betekent dat voor de tweede keer een verlenging van de tijdelijke verbintenis met Jan Willem Kradolfer noodzakelijk is. De overeenkomst met de interim-ambtenaar, die een verleden heeft als bestuurskundige en politicoloog en sinds 2011 voorzitter is van de Orde van organisatiekundigen, werd na zijn aanstelling op 1 juli 2018 afgelopen december al eens verlengd. We hebben besloten dat hij het proces dat moet leiden tot de zomernota blijft begeleiden , zegt wethouder Van den Berg.

Groene vinkjes
De topambtenaar gaat wel minder uren werken in en voor Enschede. Dat is mogelijk omdat Kradolfer volgens Van den Berg al een 'flink aantal groene vinkjes' heeft gerealiseerd. Hij heeft als het gaat om de huisvesting, de ambtelijke organisatie en de bestuursstijl aan de gestelde doelstellingen voldaan , zegt Van den Berg. We zijn blij dat hij ons, tot de zomernota door de raad is aangenomen, wil blijven ondersteunen.

Tijdens de periode van de interim-secretaris is flink het mes gezet in het het ambtelijk management. Jarenlang kende Enschede acht zogeheten programmadirecteuren, maar in de nieuwe organisatie wordt het aantal managementfuncties teruggebracht tot drie. Vorige week werd bekend dat de stad daarnaast voortaan volstaat met drie stadsdeelmanagers.

Topinkomens
Ook de Wet Normering Topinkomens (WNT) speelt een rol bij de urenreductie voor interim-topambtenaar Kradolfer. De WNT, in het verleden in de volksmond ook wel Balkenendenorm genoemd, kent voor topfunctionarissen die niet in vaste dienst zijn een maximumnormbedrag van 25.000 euro bruto per maand.

Dat normbedrag wordt gaandeweg het kalenderjaar verlaagd. Om binnen de WNT te blijven is een verlaging van het aantal te werken uren noodzakelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.