Hengelo
Politiek

PvdA stelt raadsvragen na uitspraak Raad van State over woningen Gezondheidspark

'Hoe kan het dat de gemeente Hengelo toch mogelijk verplicht wordt tot de bouw van 43 woningen op het Gezondheidspark?' Dat vraagt het Hengelose PvdA-raadslid Imdat Yikilmaz zich af. Vorige week werd bekend dat Hengelo de bouwvergunning van de woningen opnieuw moet beoordelen.

Alettajacobslaan gezondheidspark 1twente
Op het perceel aan de Aletta Jacobslaan zouden 43 woningen worden gebouwd door de inmiddels failliete projectontwikkelaar Megahome uit Zenderen. © 1Twente

Juridische strijd

Het is niet de eerste keer dat de PvdA-fractie vragen heeft gesteld over de juridische strijd tussen de curator van het failliete vastgoedbedrijf Megahome en het Hengelose college van burgemeester en wethouders. Eerder stelde de fractie ook al vragen toen Hengelo en de curator tegenover elkaar stonden bij de bestuursrechter van de Overijsselse rechtbank.

'Boete'

"Als fractie zijn wij zeker vóór de bouw van meer woningen in Hengelo, laat daar geen misverstand over bestaan. Graag zien we dat dit met name in de goedkope en betaalbare categorie plaatsvindt. De andere kant van dit verhaal is natuurlijk minder rooskleurig aangezien we een rechtszaak dreigen te verliezen en wellicht een boete moeten betalen", aldus Yikilmaz. Het raadslid wil van het college weten wat momenteel de stand van zaken zijn in dit dossier.

Aletta Jacobslaan

Op het perceel aan de Aletta Jacobslaan zouden 43 woningen worden gebouwd door de inmiddels failliete projectontwikkelaar Megahome uit Zenderen. Omdat de bouw van de woningen zolang op zich lieten wachten besloot het college om het bestemmingsplan op het perceel te wijzigen van een woonbestemming naar een groenbestemming.

Welstandseisen

Op de valreep deed de curator van Megahome een bouwaanvraag om de bouw van de woningen alsnog mogelijk te maken. Een stuk grond voor woningbouw is immers meer waard dan een perceel met een groenbestemming. Het college wees het bouwverzoek af, omdat het plan niet voldeed aan de zogenaamde 'welstandseisen'. De curator stapte naar de bestuursrechter en kreeg deels gelijk. Beide partijen gingen vervolgens in beroep en stapten naar de Raad van State.

Raad van State

De hoogste bestuursrechter stelde de curator in het gelijk en wees de argumentatie van het college van de hand. Hengelo moet daarom opnieuw naar de vergunningsaanvraag kijken. De curator stapte vorig jaar ook al naar de Raad van State omdat hij het niet eens was met de verandering van het bestemmingsplan. Hierin stelde de Raad van State de gemeente in het gelijk. De wijziging van het bestemmingsplan was volgens de regels verlopen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.