Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kabinet wil naar Twents voorbeeld verplicht centraal tellen van stemmen

435518 851247

Centraal tellen van stemmen wordt verplicht in alle gemeenten. Het kabinet doet daarvoor een wetsvoorstel, om telfouten te voorkomen. Toch is centraal stemmen daarvoor geen garantie, bleek eerder in Twenterand.

Alle gemeenten moeten in het vervolg een gemeentelijk stembureau (GSB) benoemen om de verkiezingsuitslag officieel vast te stellen. Dat gebeurt een dag na de verkiezingen tijdens een openbare telling van alle stemmen. Op de verkiezingsavond moeten de stembureaus wel alvast stemmen tellen. Gemeenten bepalen zelf of ze dat alleen op partijniveau laten doen of ook al op kandidaatniveau.

Bij de provinciale verkiezingen in maart werd in 76 gemeenten in Nederland al geëxperimenteerd met het centraal tellen, waaronder in zes Twentse gemeenten. Die waren na afloop tevreden over het experiment.

Opnieuw misCentraal tellen is echter geen garantie voor succes. In Twenterand gingen bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 door een verschrijving 171 stemmen die bedoeld waren voor CDA er Pieter Omtzigt uit Enschede naar zijn partijgenoot René Peters uit Oss. Toen werd nog niet centraal geteld.

Om fouten te voorkomen, werd er afgelopen maart bij de provinciale- en waterschapsverkiezingen wel centraal geteld in Twenterand. Maar opnieuw ging het mis. Op drie plekken werden stemmen voor de lokale waterschapskandidaat Couzijn Bos (CDA) bij iemand anders van zijn partij genoteerd.

TransparanterToch stelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dat door het centraal tellen er meer gelegenheid is voor het corrigeren van telfouten. Daarnaast wordt het telproces transparanter en beter controleerbaar.

Het kabinet heeft het wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. Het voorstel en het advies van de Raad van State gaan vervolgens naar de Tweede Kamer, die er over moet stemmen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.