Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Wordt Enschede Fietsstad 2020?

438686 927022

Een maand of twee geleden ging de campagne Enschede Fietsstad 2020 van start. Over een paar dagen, op 31 oktober, sluit de digitale stembus. Wat die verkiezing zelf gaat opleveren, wordt pas op vrijdag 28 februari volgend jaar bekend. De aandacht voor fietsen in onze stad blijft. Woensdagavond aanstaande organiseert Pakhuis Oost, in samenwerking met 1Twente en de gemeente, een afsluitend debat over de vraag of en hoe kinderen veilig naar school kunnen fietsen. En de fiets blijft ook in de komende jaren een belangrijk speerpunt in het gemeentelijke mobiliteitsbeleid.

Bij die prijs, als we hem winnen, gaat het vooral om de eer, vertelt gemeentelijk projectleider Benjamin Groenewolt. Enschede Fietsstad moet vooral uitstralen dat de stad prioriteit wil maken van fietsend verkeer. Verkeerslichten die bij regen voor fietsers vlugger op groen springen, de F35 en de aanleg van fietsrotondes zijn voorbeelden van de manier waarop de gemeente daarin investeert. In de afgelopen maanden hebben we bijvoorbeeld ontbrekende schakels in die F35 toegevoegd, weet Groenewolt. Op dit moment wordt er aan de Raifaissenstraat gewerkt aan zo n ontbrekend stuk. De F35 moet uiteindelijk Oldenzaal verbinden station Enschede.

Onderdeel van de verkiezing is een online enquête, ingevuld door fietsers in een bepaalde stad. Van alle deelnemende steden zijn er verreweg de meeste voor Enschede ingevuld. Groenewolt: We steken er met kop en schouders bovenuit. Maar het blijkt niet de populariteitspoll te zijn die doorslaggevend is. Juist niet. Op dit moment hebben ruim 3000 mensen de enquête voor Enschede ingevuld, maar dat aantal telt niet mee. Wat wel meetelt zijn de op- en aanmerkingen die mensen in de enquête hebben gemaakt. Daarnaast gelden er een aantal objectieve criteria zoals het aantal kilometers vrijliggend fietspad en fietsrontondes per vierkante kilometer en afgezet tegen het aantal inwoners. Het is de combinatie van wat fietsers inhoudelijk van hun stad vinden en die harde criteria die bepaalt welke stad straks met de eer gaat strijken. De kansen voor Enschede zijn moeilijk in te schatten, vindt Groenewolt. Fietsen is hot en booming. Dat is overal zo. De concurrentie is moordend, zou je kunnen zeggen.

De vraag of Enschede wint of niet speelt verder ook geen enkele rol in de verdere ontwikkeling van voorzieningen voor fietsers in de stad. Ook als we niet winnen, gaan we gewoon verder op de ingeslagen weg. Er is nog veel te doen voor fietsers. Als voorbeeld noemt hij projecten als een snellere en veiliger oversteek voor fietsers bij de singels. Daar moeten ze soms nog lang wachten en hebben auto s prioriteit. Dat is een constante afweging. Enschede wil ook voor auto s goed bereikbaar blijven.

Woensdagavond vindt er in het debatcentrum van het Balengebouw een bijeenkomst plaats over de veiligheid van kinderen die naar school fietsen. Enschede telt ruim 12.000 kinderen die naar de basisschool gaan. Hoe veilig is het voor hen om naar school te fietsen? Wat kunnen stad, ouders en scholen doen om die veiligheid te bevorderen? Wat is er al gedaan? Enschede timmert aan de weg als fietsstad, maar ook in Amsterdam is veel gebeurd. Met name waar het gaat over fietsen naar school. Marjolein de Lange, adviseur fietszaken in de hoofdstad, komt daarover vertellen. Bas Govers, verkeerskundige bij Goudappel Coffeng en mede-schrijver van de mobilteitsvisie Enschede, gaat in op de situatie in onze stad. Aansluitend wordt er onder leiding van Willem Jaap Zwart (directeur van Concordia) doorgepraat met de inleiders, vertegenwoordigers van gemeente, de wethouder, journalisten en het publiek. Wilco Louwes, journalist bij TC Tubantia, vat de avond aan het eind samen.

Datum: 30 oktober.
Plaats: Pakhuis Oost Balengebouw.
Entree: vrijwillige bijdrage
Aanmelden: via de site van Concordia


Luister hieronder ook naar het radio-interview dat 1Twente vandaag met Benjamin Groenewolt had.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.