Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse Zorgcentra Enschede werft nieuw personeel met €˜speeddates €™

439416 zorgcentra

Een direct nijpend tekort aan woonbegeleiders kent De Twentse Zorgcentra in Enschede (nog) niet, maar de instelling wil de personele nood graag voor zijn. Daarom was het weer tijd voor Van contact naar contract ; ofwel speeddate-achtige gesprekken om nieuwe collega s te werven.

Als Mariëlla, bewoonster van t Bouwhuis, met Timotéo Afonso op de foto gaat, zien andere bewoners in hem meteen een voetballer van FC Twente. De 34-jarige Enschedeër kan er smakelijk om lachen, maar neemt het misverstand meteen weg. Ik trap regelmatig een balletje, maar niet op dat niveau. Ik ben een belangstellende en kom vandaag gewoon kijken of dit iets voor mij is.

Woonbegeleider
Met dit bedoelt hij een eventuele baan als woonbegeleider bij De Twentse Zorgcentra, de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking die in t Bouwhuis verblijven. Om nieuwe collega s voor die functie te werven, koos De Twentse Zorgcentra voor de tweede keer voor het concept Van contact naar contract .

Korte speeddate-achtige ontmoetingen met kandidaat-werknemers, waarbij iedereen zich spontaan kan melden, moeten uiteindelijk leiden tot het afsluiten van een jaarcontract met uitzicht op een langere samenwerking. De vorige sessie, in juli, bezorgde tien belangstellenden een nieuwe baan.

Oordeel
Tijdens een kort gesprekje keurt bewoonster Mariëlla de vriendelijke Afonso desgevraagd alvast. Het oordeel valt gunstig uit voor de bezoeker. Hij lijkt me wel goed , zegt ze op ontwapenende, directe wijze. Wat ze moeten kunnen? , herhaalt ze de vraag naar de noodzakelijke capaciteiten van de nieuwe woonbegeleiders, dat is niet zo moeilijk. Ze moeten een beetje gezellig zijn en ook zo met ons omgaan. Dat kan hij wel, denk ik , zegt ze, lachend wijzend naar Afonso.

Die wil graag wat met mensen doen, zoals hij zijn zoektocht naar ander werk omschrijft. Wordt het wat met De Twentse Zorgcentra, dan gaat het een heel andere kant op met zijn loopbaan. Die speelt zich nu af in een heel andere branche. Daar is niks mis mee, maar ik kijk ook uit naar andere dingen. Ik ben hier eigenlijk puur om me te oriënteren, om te kijken of dit wat voor me is.

Gekwalificeerd
Op zich kan hij niet meteen de papieren overleggen als gekwalificeerd woonbegeleider. Mijn achtergrond, qua opleiding, is een sportieve, ik heb het CIOS gedaan in Arnhem. Aansluitend heb ik een tijdlang voor een tennisschool gewerkt in Haaksbergen en Eibergen. Nu probeer ik na te gaan welke andere kant ik uit wil.

Dat geldt evenzeer voor de 44-jarige Carla ( doe maar geen achternaam ) uit Borne. Zij werkt in de detailhandel en wil net als Afonso graag de bakens verzetten. Als ze op haar beurt wacht voor het korte kennismakingsgesprek met een van de medewerkers van De Twentse Zorgcentra, zegt ze: Ik denk, dat als je hier werkt, dat geen dag hetzelfde is. Die afwisseling trekt me. De baan als woonbegeleider lijkt me hard, maar gezellig werken met mooie mensen. Mijn opleiding voldoet niet, maar misschien is daar met een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg, red.) wat aan te doen. Dat zou een combinatie van werken en leren betekenen. Het zou mooi zijn.

Meerdere sessies

Afhankelijk van hun achtergrond voeren de bezoekers deze zaterdag één gesprek of volgen meerdere sessies. In het geval van Afonso blijft het bezoek aan t Bouwhuis deze dag voorlopig beperkt tot één onderhoud. Dat duurt ongeveer tien minuten. Als het gesprek is afgrond, blijkt hij een goede indruk aan het eerste contact met De Twentse Zorgcentra te hebben overgehouden. Ik heb de geschikte papieren natuurlijk niet, maar ik heb inmiddels een aardig beeld gekregen van het werken met deze mensen. We hebben afgesproken dat ik kan solliciteren op een van de BBL-plekken die vacant zijn. Leren en werken dus.

Afonso moet in de loop van de komende week reageren op een van de BBL-vacatures. De Enschedeër heeft dezer dagen dus het nodige huiswerk te doen, zo realiseert hij zich. Het was een nuttig bezoek, het is goed dat ik ben gegaan. Ik ga hier thuis goed over nadenken.

Vier nieuwe banen
De tweede Van contact naar contract heeft zaterdag 75 belangstellenden naar t Bouwhuis getrokken. De Twentse Zorgcentra, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, is op zoek naar woonbegeleiders en hield daartoe één of meerdere korte gesprek(ken) met nieuwe kandidaat-werknemers.

De gesprekken - van maximaal twintig minuten - leverden vier mensen een nieuwe baan op in de vorm van een jaarcontract. Er zijn veertien vervolggesprekken gepland met mensen die zich eerst een beter beeld willen vormen van het werken in t Bouwhuis. Ook zijn verschillende mensen (nog) niet in het bezit van de juiste papieren/opleiding. In een aantal gevallen is een combinatie van werken en leren mogelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.