Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ook staatssecretaris kan Enschedeër Ervin geen eigen €˜thuis €™ garanderen

442575 humanitas 2

Staatssecretaris Paul Blokhuis ziet bij zijn bezoek aan een opvangproject voor jongeren in Enschede veel goede dingen. Maar hij kan de jongeren, die elders geen plek meer hebben, niet garanderen dat hun thuis blijft.

Michel Hasselerharm | Tubantia

Ervin Alcanzo woont nu zo n anderhalf jaar bij Humanitas aan de Molenstraat. Hij heeft zich goed voorbereid op de komst van de staatssecretaris van Volksgezondheid. Stropdas voor, pepernoten op tafel. Die blijven onaangeroerd. Want er ontspint zich een druk gesprek tussen Blokhuis en de roc-student.

De politicus wil van Ervin weten hoe hij bij het project Kamer-Raad van Humanitas terecht is gekomen, hoe lang hij kan blijven en wat de plannen zijn van de jongen die half Nederlands en half Filipijns is.

Angst
Blokhuis is lovend over wat hij ziet. Als andere steden maar een klein beetje overnemen van hoe de opvang hier is geregeld, kunnen ze er al veel aan hebben.

Het Twentse systeem, met vroegtijdige begeleiding van mensen die in de problemen dreigen te komen, werkt goed, beaamt hij. De angst in Twente om bij herverdeling van geld de dupe te worden, kan hij niet wegnemen. Enschede hoeft zich in ieder geval niet méér zorgen te maken dan andere steden.

Tekort
Blokhuis is woensdag in Enschede om te kijken naar de opvang van jongeren, die geen eigen plek meer hebben. Niet eerder waren er zoveel dak- en thuislozen in Nederland als nu, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs. Gevolg: landelijk is er een tekort aan opvangplekken. Met name in de grote steden in het westen.

Gevolg is dat de middelen voor de maatschappelijke opvang in gemeenten vanaf 2021 opnieuw verdeeld moeten worden. In voorbereiding daarop bezoekt Blokhuis diverse opvangplekken in het land.

In de knel
In Enschede bekijkt hij de centrale opvang van het Leger des Heils en het project Kamer-Raad. Dat betreft een woon-werk-leerhuis voor jongeren die door hun thuissituatie in de knel dreigen te komen met hun studie. Daarbij gaat het om jongeren van het roc, maar ook om studenten van Saxion of ARTeZ. Op twee locaties in Enschede, een in Hengelo en een in Almelo worden vijftig jongeren geholpen.

Euforisch
Ervin laat na afloop weten bijna euforisch te zijn over de belangstelling van Blokhuis. De Enschedese wethouder Jurgen van Houdt is wat zuiniger. Hij zegt een goed gevoel over te houden aan het bezoek. De hoop dat de herverdeling van middelen voor Enschede meevalt, is iets groter geworden. Maar we blijven er bovenop zitten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.