Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Onbegrip groeit over Engels als voertaal bij UT

444510 700919

De Universiteit Twente (UT) oogst veel onbegrip over de keuze om vanaf 1 januari Engels te gebruiken als officiële voertaal. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het een tamelijk bizar idee . SP-Kamerlid Frank Futselaar laat weten er vragen over te stellen aan de minister.

Redactie | Tubantia

Zowel Heerma als Futselaar, zondagmiddag te gast bij debatprogramma Politiek in De Pol in Diepenheim, vragen zich af of het wettelijk wel mogelijk is wat de UT wil. De universiteit gaat in het nieuwe jaar Engels niet alleen als leidende taal gebruiken bij de opleidingen, maar ook voor alle officiële documenten, vergaderingen en sollicitaties. Futselaar wil dat minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs uitsluitsel geeft of dat wel mag.

Vrij waanzinnig
Het Kamerlid noemt het vrij waanzinnig dat een Nederlandse universiteit volledig overgaat op het Engels. Eerder pleitte zijn partij al voor een beperking op het werven van buitenlandse studenten door het hoger onderwijs. Een derde deel komt uit Duitsland. We zijn dus gewoon onze buren aan het opleiden.

Argumenten kloppen niet
Volgens Heerma slaat de UT helemaal door met Engels als voertaal. Ik snap er ook helemaal niets van. Je maakt het voor een deel van je studenten alleen maar moeilijker. En bij hoeveel technische bedrijven in Nederland praten ze Engels? Het argument dat het nodig is om een topuniversiteit te blijven, klopt ook niet. Want die in Zürich, München en Leuven behoren bij de top en die gebruiken gewoon hun eigen taal.

Studenten hebben ingestemd
Volgens vice-voorzitter Mirjam Bult van het College van Bestuur van de UT komt het besluit voort uit een wens van de opleidingen en studenten zelf. Dertig procent van onze studenten en medewerkers komt van buiten Nederland. Als je iedereen mee wilt laten doen, moet je een taal gebruiken die iedereen snapt. Maar we zullen heus niet verplichten dat iedereen ook in de sociale setting Engels praat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ivo Kruger
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.