Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Rechter tikt Stadsbank over de vingers

445475 749928 Thumb Large

Stadsbank Oost Nederland is, net als veertien commerciële bewindvoerders, door de rechtbank bestraft voor ondeugdelijk verantwoording van de werkzaamheden. Tot 1 maart mogen ze geen nieuwe cliënten aannemen.

Redactie | Tubantia

Stadsbank Oost Nederland is door de rechtbank op de vingers getikt over de wijze van verantwoording van de bewindvoering voor 26 mensen. Het betekent dat de Stadsbank gedurende drie maanden plaats moet nemen op de strafbank. Tot 1 maart mag de Stadsbank geen nieuwe cliënten aannemen die hun financiën niet op orde hebben. Een pijnlijke maatregel voor dit samenwerkingsverband van 22 Twentse- en Achterhoekse gemeenten.
Ook bewindvoerders
De rechter heeft dezelfde straf opgelegd aan veertien commerciële bewindvoerders in deze regio. Ook zij hebben administratieve gegevens die nodig zijn voor een goed toezicht onvolledig of te laat aangeleverd, aldus woordvoerder Romy Hoonhorst van de rechtbank.

De ordemaatregel geldt in alle gevallen voor drie maanden. In de tussentijd moeten ze zorgen dat ze rekeningen en verantwoording op orde hebben. Om welke commerciële bewindvoerders en hoeveel cliënten het gaat, wil Hoonhorst niet zeggen. Dat zijn geen openbare gegevens.

Vervelend
Dat gaat niet op voor de aan gemeenten gelieerde Stadsbank Oost Nederland. De Enschedese wethouder Arjan Kampman spreekt in zijn hoedanigheid als bestuursvoorzitter van de Stadsbank van een heel vervelende situatie . Hij heeft inmiddels de colleges van de aangesloten gemeenten geïnformeerd over de straf van de rechter. De kwestie wordt begin januari voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden.

Kampman benadrukt dat er administratieve fouten zijn gemaakt door de Stadsbank. Het zegt niets over de kwaliteit van bewindvoering, maar voor 26 cliënten is de schriftelijke verantwoording te laat of onvolledig gedaan. Soms ontbrak alleen een handtekening. Na het besluit van de rechtbank heeft de Stadsbank het in twee dagen rechtgezet, zodat ook deze dossiers inmiddels aan de eisen voldoen. De Stadsbank heeft op dit moment 1218 mensen in bewindvoering.

Hij heeft namens het bestuur de directie van Stadsbank Oost Nederland ter verantwoording geroepen. We willen begin januari een analyse hebben hoe dit kon gebeuren en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Gevolgen
Voor de betrokken 26 cliënten heeft het besluit van de rechtbank geen gevolgen. Dat geldt mogelijk wel voor de 39 mensen die nu op de lijst staan voor bewindvoering door de Stadsbank. Kampman: Er wordt gekeken of de bewindvoering kan overgaan naar een commerciële partij of dat er mee kan worden gewacht tot 1 maart.

Voor Kampman is de straf van de rechter ook persoonlijk een hard gelag, omdat hij in het verleden heeft gepleit voor strenger toezicht door de rechter. Daarmee reageerde hij op de financiële gevolgen van faillissementen van commerciële toezichthouders. Als zo n partij omvalt, klopt een cliënt vaak voor bijzondere bijstand aan bij de eigen gemeente voor een nieuw intakegesprek bij een andere bewindvoerder. Dat kost 680 euro, waarvoor de gemeente dan moet opdraaien. Daarom juich ik goed toezicht van de rechter op de bewindvoering ook wel toe.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.