Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese €˜mesmeneer €™ Kraja kreeg rake klappen, maar is nu in de Heer

447599 roma

Bijna 800.000 mensen zagen deze week in een video op de website Dumpert hoe een man in de binnenstad van Enschede, met een mes in zijn hand, rake klappen kreeg. Het gaat om Jula Kolompart (40) of Kraja zoals zijn roepnaam in de Roma-gemeenschap luidt. Ik ben veranderd , zegt hij.

Wilco Louwes | Tubantia

De mesmeneer wordt Kraja op Dumpert genoemd. Voor de deur van broodjeszaak Willemientje aan De Heurne wordt hij op 21 december op klaarlichte dag belaagd. Hechtingen onder zijn oog en in zijn rechterhand zijn nu zichtbare herinneringen aan het incident dat door zijn belagers is gefilmd.

Romagemeenschap
De context in de video ontbreekt. Te zien is hoe een zichtbaar verwarde Kraja achteruit loopt en door een groepje mannen wordt geslagen. Het mes draagt hij bij zich uit zelfverdediging, zegt de Enschedeër. Er gaat een langslepend conflict in de Romagemeenschap aan vooraf. Bij een van die confrontaties, in april vorig jaar, wordt Kraja aan de Oldenzaalsestraat in zijn been geschoten. De dader zit daarvoor een celstraf uit.

Doodgeboren kinderen
Het is een paar jaar niet zo goed met mij gegaan , vertelt Kraja. Hij doelt op het verlies van twee doodgeboren kinderen. Kraja grijpt naar de fles. Ik heb een lange tijd bij Tactus gelopen. Het ging met ups en downs. Over de familievete zegt hij dat het om een verschil van inzicht gaat. Er zijn intimidaties over en weer. Hij erkent daar zelf ook een rol in te hebben gespeeld. In de rechtszaak rond de schietpartij bleek de aanleiding te liggen in een live op Facebook uitgezonden video waarin hij met een mes de auto van zijn latere belager beschadigt.

Volgens Kraja is zijn verslaving de belangrijkste oorzaak geweest van zijn misstappen. Hij heeft veel meegemaakt en een uitweg voor zijn problemen zocht hij in de drank. Op zaterdagmiddag 21 december heeft hij een paar shotjes absint gedronken en wandelt hij de binnenstad in. Daar komt het tot de confrontatie. Er zijn twee mannen uit Oldenzaal aangehouden. Het dossier ligt bij het OM.

Queen P.
Kraja wordt na het incident naar de eerste hulp van het MST gebracht. Op hetzelfde moment ligt zijn vrouw daar ook met complicaties tijdens de zwangerschap. Ze heeft een ontmoeting met de christelijke Petra Pelties (rapper Queen P.) naar aanleiding van haar boek over haar bewogen leven. Als de gewonde Kraja binnenkomt roept Petra hem tot de orde en bidt met hem.

Pelties: Je moet er zijn voor je vrouw en je gezin , heb ik hem gezegd. Enkele dagen later wordt Kraja door haar gedoopt. Na de bekering voelt de Enschedeër zich een ander mens. Ik heb sinds kerst geen druppel alcohol gedronken , zegt Kraja.

Ander mens
Via Second Chance, een stichting waarmee een jonge generatie Roma s een nieuwe weg zegt te willen inslaan, wil hij zich inzetten voor de goede zaak. De drank en intimidaties laat hij voor wat het is. Zijn belagers zegt hij te vergeven. Ik bid voor ze. Veel mensen zullen dat misschien niet geloven, maar het is echt. Dat het filmpje deze week ineens op internet kwam maakt mij verdrietig. Eerder had het mij boos gemaakt. Maar ik ben veranderd. Ik heb God gevonden en dat heeft mij een ander mens gemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.