Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Rondleiding door binnenstad langs plekken met poëzie

449329 Schermafbeelding 2020 02 02 om 213854

De rijmkunst ligt in Enschede letterlijk op straat. Zeker in de binnenstad, waar op een druilerige zondagmiddag poëzieliefhebbers zich onder leiding van ex-stadsdichters Margót Veldhuizen en Bob Boswinkel langs de woordkunst lieten leiden.

Olga Hoekstra | Tubantia

Zie je die zwarte schutting daar? Met die witte deuren? Daar stonden ook gedichten van mij. Margót Veldhuizen wijst vanuit café Het Bolwerk de Stadgravenstraat in, waar inderdaad tegenover de pinautomaat een zwart geschilderde muur te zien is. Zonder woorden, dat wel. Ik hou er wel een beetje een melancholisch gevoel aan over. Het is natuurlijk prachtig dat het allemaal zo mooi is opgeknapt, maar het is spijtig van de gedichten.

Jules Deelder
Dat de Enschedese binnenstad zo rijk is aan poëzie, zal menig shopper ontgaan. Het meest in het oog springend is wel het gedicht van Willem Wilmink op de gevel van boekhandel Broekhuis. Toch is in de binnenstad nog op een groot aantal andere plekken woordkunst te vinden. Onder andere in de Stadgravenstraat.

Het werk van Veldhuizen mag dan zijn overgeschilderd, de poëzie van Jules Deelder en het gedicht van voormalig stadsdichter Bob Boswinkel zijn wel bewaard gebleven. De natuur neemt het over van de literatuur , zegt Boswinkel als hij moet bukken om vanonder een struik zijn eigen woorden voor te dragen.

Vechten met nozems
Juist deze verborgen schatten verdienen wel wat meer aandacht. Veldhuizen, voormalig stadsdichter van Enschede, sloeg daarom de handen ineen met Trudie Lucardie van de Stichting Literaire manifestatie Enschede en organiseerde de poëziewandeling. De stadgedichten roepen herinneringen op aan de stad. Je hoopt dat je de stad iets geeft, waar mensen om geven , vindt Veldhuizen.

Die herinneringen kwamen zeker boven tijdens de poëziewandeling. Ik mocht hier vroeger nooit komen van mijn ouders , verklapt een deelneemster als de groep door de Stadgravenstraat loopt. Veldhuizen snapt dat wel. Hier vochten vroeger de Italianen met de nozems.

Overal is woordkunst
Even verderop blijven de deelnemers staan bij het gedicht van Thomas Plas, geplaatst op de gevel van jazzpodium De Tor. Al snel gaat het gesprek over de mogelijkheden van een poëzieroute door heel Enschede, want ook in bijvoorbeeld Roombeek is woordkunst te vinden. Boswinkel is al eerder eens begonnen met het in kaart brengen van alle poëzieplekken die de stad rijk is, maar dat initiatief kwam niet verder van de grond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.