Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Buitenlander €™ in bruine kroeg: Sahin Dürü wil buurtcafé De Kolk in Enschede in leven houden

452529 kolk

Biljarten met een digitaal scorebord, een vernieuwde bar en optredens van zangers die het levenslied omarmen. Café De Kolk zit nooit stil. Nu maar hopen dat ze ook blijven komen als de rookruimte straks niet meer mag.

Anne Grundel | Tubantia

Wat doet die buitenlander hier?
Het was voor het eerst dat ik een typisch bruine kroeg binnenstapte en me meteen welkom voelde , zegt Sahin Dürü (42) uit Glanerbrug, de huidige pandeigenaar van De Kolk. Ik was wel vaker een café binnengelopen voor een biertje na werktijd of een potje biljarten, maar altijd had ik het gevoel dat ik werd aangekeken met zo n blik van: wat doet die buitenlander hier? Bij De Kolk voelde het meteen goed. Stamgasten, biljartliefhebbers, allemaal ontvingen ze me met open armen.

Vastbesloten
Toen hij vorig jaar zag dat De Kolk te koop stond was hij vastbesloten. Deze kroeg wilde hij nieuw leven inblazen. De vorige eigenaar wilde stoppen, hij vond het mooi geweest. Ik wilde deze kroeg niet kapot laten gaan , zegt Dürü. Hij vroeg zijn goede vriend Sabo Atto (34), toen nog mede-eigenaar van cafetaria De Lantaarn op Boswinkel, om het café uit te baten. En zo geschiedde.

Tegenslag
Atto liet er geen gras over groeien. Hij liet de zwaar verouderde bar vernieuwen, sterke drank werd mooi uitgestald en biljartcomputers en biljartschermen werden aangeschaft voor het digitaal bijhouden van de score. Sindsdien draait het café als een tierelier. Niet vanzelf overigens. Dürü en Atto zetten alle zeilen bij om bezoekers te verleiden naar het café te komen. De stamgasten van toen zijn gebleven, dat is echt fantastisch. Aan de muur hangen oude foto s als bewijs. Mannen met keu en trofee die lachend de camera inkijken. Ze waren er toen al en komen nu nog voor de wekelijkse biljartavond of voor zomaar een biertje aan de bar.

En dan is er nog Margriet
Een vaste kegelclub kent het café ook. Een gezellig groepje dames dat elke week gebruikmaakt van onze twee kegelbanen, geweldig , aldus Dürü. En dan is er nog Margriet. Elke avond om 23.10 uur komt ze, we kunnen er de klok op gelijkzetten. Haar man zit bij het biljart en Margriet vindt het gewoon gezellig hier de dag af te sluiten.

Het is hard bikkelen
Maar behalve het biljart, het kegelen en de stamgasten is er meer nodig om het hoofd boven water te houden. Het is hard bikkelen. En creatief zijn , zegt Dürü.

We weten gewoon dat ons café leegloopt als er in Glane een Hollandse avond is. Dat wilden we tegengaan. Nu huren we zelf ook een zanger in op die bewuste avonden. Afgelopen vrijdag hadden we Wilco, die bij ons in het café ook nog eens zijn nieuwste videoclip opnam. Dat is gewoon mooi. En op 22 maart hebben we hier een middag in het teken van De Spooktrein, ter nagedachtenis aan de trein die in oorlogstijd naar Duitsland vertrok en nooit terugkeerde. Met een heuse trein hier op het spoor.

Geliefd in de buurt

In de buurt is het café geliefd. Onze achterburen waren pas geleden vijftig jaar getrouwd. Dat wilden ze hier vieren , zegt Dürü. Behalve het café en de kegelzaal is er ook nog een gezellige ruimte met een open haard. Daar kunnen we buffetjes serveren. De hele ruimte was vol.

Geen rookruimtes meer
Hoewel De Kolk er alles aan doet om mee te gaan met de tijd zijn er ook zorgen voor de toekomst. Dürü: Nu hebben we een goede omzet, maar wat gebeurt er straks als ook de rookruimtes in de cafés niet meer mogen? In het verleden knepen we nog wel eens een oogje dicht. Tot er controle kwam. Meteen 600 euro boete. Nou, dan is het direct afgelopen. Ik hoop dat onze gasten ons ook nog weten te vinden als ze hier niet meer mogen roken. En ach, anders is er altijd nog Margriet. Die komt sowieso elke avond om samen de luikjes dicht te doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Street View
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.