Hengelo

Koningsspelen vormen snelkookcursus voor studenten ROC van Twente

Bij maar liefst 35 basisscholen in Hengelo en omgeving ondersteunen studenten van de opleiding Sport en Bewegen van ROC van Twente de Koningsspelen, die van 16 tot en met 26 april worden gehouden. Basisscholen doen massaal mee aan dit sportieve oranjefeest, waarbij de kinderen met verschillende activiteiten in beweging worden gebracht. Docent Nick de Waart vertelde er vrijdag 23 april over bij 1Twente Vandaag.

Van a tot z verantwoordelijk

Zo’n vijftig tweedejaars studenten hebben kleine sportevenementen op touw gezet en zijn daarnaast betrokken bij de uitvoering. "Daarmee zijn ze van A tot Z verantwoordelijk voor het evenement. De studenten verdiepten zich vooraf goed in de doelgroep, de leeftijd en de bijbehorende kenmerken", aldus docent Nick de Waart van ROC van Twente. "Dus: wat zijn leuke activiteiten voor basisschoolkinderen en op welk niveau bied je die aan?"

Ook eerstejaars betrokken

Op basis van hun onderzoek hebben de studenten een volledig draaiboek opgesteld. Belangrijk daarbij is te voldoen aan de wensen van de scholen, weet student Stef Screever: "Geen school is hetzelfde, dus dat vraagt om organisatieskills. De voorbereiding is veel werk, maar om het plezier bij de kinderen te zien in de uitvoering, dat is geweldig!" Hij en z'n klasgenoten maken bij de uitvoering gebruik van de hulp van eerstejaars leerlingen. Die steken er dus ook iets van op in dit lastige 'corona-leerjaar'.

icon_main_info_white_glyph

Samenwerking

Ook op scholen in Borne, Almelo en Enschede wordt gesport met hulp van ROC van Twente. Vandaar de samenwerking met Borne Sport, Sportbedrijf Almelo en Sportaal Enschede.

Kleinschalig

In verband met corona zijn de evenementen kleinschaliger opgezet dan normaal. Maar dát ze doorgaan is pure winst, vertelt De Waart: "Het was een mooi moment toen eind januari bekend werd dat de spelen dit jaar door zouden gaan. We hadden minder voorbereidingstijd dan in normale jaren, dus werd het een ware uitdaging voor de studenten.”

icon_main_quote_red_glyph

"We hadden minder voorbereidingstijd dan in normale jaren, dus werd het een ware uitdaging voor de studenten.”

Nick de Waart, docent ROC van Twente

Beoordeling

Docenten van ROC van Twente zijn de hele week op pad om basisscholen te bezoeken: de evenementen moeten natuurlijk wel beoordeeld worden. Bij de beoordeling gaat het naast het presenteren van hun competenties en plannen en organiseren, ook over omgaan met veranderingen door studenten. “Hoe met de coronamaatregelen en de wensen van de scholen op dat gebied werd omgegaan was dit jaar een belangrijk beoordelingspunt”, vertelt docent Nick. “We hopen dat de studenten alles met een goed resultaat afronden en weten zeker dat de basisschoolkinderen onvergetelijke Koningsspelen hebben.”

Studenten sport en bewegen
Studenten Sport en Bewegen Stef Screever (links) en Bram Rosbergen (rechts) hebben zich in no time moeten voorbereiden op de Koningsspelen. © ROC van Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.