Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€œIk denk dat leerlingen er heel blij mee mogen zijn €

454757 DSCF1417 2

Geen centraal schoolexamen voor VMBO, Havo en VWO dit jaar. Het kabinet zette gisteren een streep door de jaarlijkse eindtoets voor middelbare scholieren. Jan van Schilt, bestuursvoorzitter van het Bonhoeffercollege in onder andere Enschede, vindt dat leerlingen daar heel blij mee mogen zijn.

Ernst Bergboer | 1Twente

Nu het Centraal Examen niet meer aan de orde is, uiteraard vanwege de Coronacrisis die de wereld teistert, draait alles om het Schoolexamen. Minister Arie Slob laat aan scholen zelf over hoe zij dat inkleden. Natuurlijk wel conform de doelen die de overheid aan examens stelt , zei Schilt in 1Twente Vandaag, deze middag. Maar het betekent dat leerlingen gewoon naar het vervolgonderwijs kunnen. Bovendien kunnen scholen nu zelf de toetsen aanpassen aan de situatie. Ook dat is goed nieuws, vindt Schilt. Je kunt er voor kiezen kleinere toetsen af te nemen of ze anders in te richten, een mondelinge toets in plaats van een praktijktoets, bijvoorbeeld. Leerlingen krijgen zo toch de kans op een volwaardig diploma.

Normaliter wordt het eindcijfer, en de vraag of je slaagt of zakt, bepaald door het gemiddelde tussen de score voor het schoolexamen en het centraal examen. Dat centraal examen wordt elk jaar in heel het land op dezelfde dag voor hetzelfde vak gegeven. Voor het schoolexamen bepalen scholen zelf wanneer en hoe toetsen worden afgenomen. Vaal gebeurt dat zelfs over meerdere jaren.

Op dit moment is het nog te vroeg om iets te zeggen over de manier waarop het Bonhoeffer met deze volstrekt unieke situatie omgaat. Feit is dat er examens zijn. En daarmee de mogelijkheid op een diploma en een vervolgstudie.
Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.