Twente
Sport
Voetbal
FC Twente

Nieuwe sponsor voor FC Twente-vrouwen: Future of Twente

Future of Twente. Dat is de naam van een nieuw initiatief dat vrouwelijk talent in de regio moet gaan stimuleren en behouden. Met ingang van morgen prijkt de naam van de stichting op het shirt van het Twentse damesteam. Drie seizoenen lang.

Emma van Geel Maud Roetgerink Ernst Bergboer
Emma van Geel en Maud Roetgering - Future of Twente begint bij FC Twente vrouwen © Ernst Bergboer

Future of Twente is een samenwerkingsverband van tien ambitieuze vrouwen uit de regio, diverse Twentse bedrijven en onderwijsinstellingen, en FC Twente. Vanmiddag werd het initiatief gelanceerd en de sponsoring van de Twentse profvoetbalvrouwen officieel bekendgemaakt. De club heeft - zoals gebruikelijk - geen mededelingen gedaan over de hoogte van het daarmee gemoeide bedrag.

Grote verschillen in de voetballerij

Dat vrouwenemancipatie nog niet tot alle lagen van onze maatschappij is doorgedrongen, is genoegzaam bekend. Vrouwen verdienen in dezelfde functies nog altijd zes procent minder dan mannen; de top van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen wordt nog altijd gedomineerd door stropdassen. Maar er zal nauwelijks een sector zijn waarin de verschillen zo iconisch zijn als in de voetballerij.

Het is precies om die reden dat FC Twente-directeur Paul van der Kraan bij de eerste geluiden van het initiatief aanhaakte. “Future of Twente staat voor alles waar wij met ons vrouwenteam ook voor staan. Maximaal ontwikkelen van vrouwelijk talent, kansen bieden om te scoren, een volwaardige plaats in de top. In ons geval van de profvoetballerij.” Kraan toonde zich dan ook zeer verguld met de nieuwe sponsor.

icon_main_quote_red_glyph

'Future of Twente staat voor alles waar wij ook voor staan'

Paul van der Kraan, directeur FC Twente

Glazen plafond

Dat dat ‘glazen plafond’ voor vrouwen nog altijd bestaat, stelt ook Emma van Geel, voorzitter van Future of Twente. En het blijkt diep ingebakken in de manier waarop wij tegen genderrollen aankijken. “Als ik zeg dat ik manager of directeur wil worden, is de reactie van vriendinnen vaak: ‘Hoe ga je dat dan doen als je kinderen krijgt?’ Nog steeds. Vrouwen doen aan mom-shaming. Als een vrouw veertig uur per week werkt, krijg je vaak de vraag of ze wel genoeg doet aan quality-time met de kinderen.”

Vrouwen bij moeilijke vraagstukken

Maar het belang van Future of Twente gaat verder dan die blokkade op persoonlijke ontwikkeling. Van Geel: “Als je heel veel mensen met dezelfde mindset hebt, krijg je eentonig beleid.” En daarmee redden we het niet, denkt Van Geel. Vrouwelijke invloed is van cruciaal belang om de problemen van onze tijd te kunnen tackelen. “Vrouwen zijn wat creatiever en zorgzamer, handelen en denken wat meer vanuit empathie en gevoel. Dat is net even een andere invalshoek. Dat is nodig bij de energietransitie, bijvoorbeeld. Maar ik denk dat er zat andere moeilijke vraagstukken zijn die we in een goeie denktank, gewoon gemixt, kunnen uitvogelen.”

icon_main_quote_red_glyph

'Ik denk dat er zat moeilijke vraagstukken zijn die we in een goeie denktank, gewoon gemixt, kunnen uitvogelen'

Emma van Geel, voorzitter Future of Twente

Leeuwin met een rood hart

Vanuit FC Twente is oud-speelster Maud Roetgering het boegbeeld van deze nieuwe stimulans voor vrouwelijk talent. Dan toegespitst op de voetballerij, uiteraard. Roetgering stopte vorig jaar juni, na een profcarrière van dertien jaar. Ook zij is, net als Van Geel, eind twintig. Financiën waren een belangrijke reden voor haar besluit om te stoppen.

“Bij voetbal is uitvergroot wat je in de gewone maatschappij in het klein ziet. Ik moest structureel mijn eigen voetbalschoenen kopen, en dan ben je profvoetballer.” Dat gaat over driehonderd euro per paar, meestal twee keer per seizoen. “Vraag dat maar aan de mannen, daar heeft niemand zijn eigen schoenen gekocht.” Roetgering moest na haar afscheid op nul beginnen. “Onze speelsters doen er structureel een opleiding naast. Want je weet op het moment dat je inkomsten wegvallen of je raakt geblesseerd en je hebt niks achter de hand, dan ben je gewoon de lul.”

icon_main_quote_red_glyph

'Ik moest structureel mijn eigen voetbalschoenen kopen. Vraag dat maar eens bij de mannen...'

Maud Roetgering, dertien jaar prof bij FC Twente

Verder komen dan Ajax en PSV

Roetgering mist het voetbal. Dat is haar aan te zien, als ze er over praat. “Daarom ben ik ook in deze rol aan de slag gegaan. We proberen FC Twente nu op een manier te profileren die uniek is in Nederland, en ook juist gebruik te maken van de saamhorigheid van de regio. Ik geloof er echt wel in dat je hier straks, als dit gaat lopen zoals we willen, grotere partijen achter hebt staan. Dan kun je misschien op de langere termijn wel verder komen dan Ajax en PSV. Hier is veel meer binding met de regio en dat is veel duurzamer. De regio leent zich heel erg goed voor dit initiatief.”

Breder dan damesprofvoetbal

Maar Future of Twente is ook voor haar veel breder dan de sponsoring van vrouwenprofvoetbal. “Ook bedrijven die niet iets te hebben met FC Twente vrouwen, kunnen aanhaken bij het bredere Twentse vrouwelijke talent. Dat is de insteek geweest.” Van Geel noemt een voorbeeld. “Een van de partners gaat de speelsters voorbereiden op de arbeidsmarkt. Dus niet gewoon platte sponsoring, maar die dames ook echt helpen. En daarmee denk ik ook dat FC Twente meer profiel krijgt: FC Twente investeert in zijn spelers.”

CAO Twente-vrouwen

Maandag, zo kondigde Twente-directeur Van der Kraan aan, is er overleg over een CAO voor de speelsters van FC Twente. Daarmee worden de spelerssalarissen van mannen en vrouwen niet meteen gelijkgetrokken. Dat is niet realistisch, weet ook Roetgering. “Er kijken nou eenmaal meer mensen naar mannenvoetbal. Dus dat is aantrekkelijker voor sponsors. Maar ik denk dat dat overleg wel cruciaal is.”

FC Twente Vrouwen bron FC Twente media
Future of Twente, nieuwe hoofdsponsor van de vrouwen van FC Twente © Fc Twente Media

Roetgering ziet progressie. “Toen ik dertien jaar geleden bij FC Twente begon, stonden er vijftig mensen langs de lijn. Als we nu maandag, bij wijze van spreken, hier in het stadion spelen voor het kampioenschap trek je met gemak vijftien-, twintigduizend mensen. Dus we groeien. Maar het gaat niet van vandaag op morgen.”

Morgen om half vijf speelt FC Twente vrouwen haar eerste wedstrijd in het nieuwe shirt. Thuis. Tegen angstgegner ADO in de halve finale van de KNVB-beker. Maar adel verplicht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.