Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Markt op meer plekken in de stad

457463 HKEB7559

De zaterdagmarkt wordt uitgebreid. Met ingang van vandaag staan er op verschillende plekken in de Enschedese binnenstad marktkramers.

Ernst Bergboer | 1Twente

We hebben zestig ondernemers in de food-sector op de markt , vertelde Duco Hoek, accountmanager van het Enschedese ondernemersloket, gisteren in 1Twente Vandaag. Er mochten maar tien kramen met maximaal twee ondernemers op het Van Heekplein staan. Dat gaan we nu uitbreiden.

Van Loenshof en Ei van Ko
De nieuwe standplaatsen komen op de Van Loenshof en in de Langestraat, bij het Ei van Ko. Dat is goed nieuws, zeker op een zonnige dag als vandaag. De binnenstad krijgt een stuk levendigheid terug. Hoek: De noodverordening bepaalt landelijk dat maximaal aantal kramen en standhouders, maar het staat gemeenten vrij om te spreiden over dagen of op plekken. De dinsdagondernemers staan er bij toerbeurt en waren tevreden. Voor de zaterdag breiden we nu dus uit.

Nog geen ondernemers omgevallen
Hoek vertelde dat er voor zover hem bekend nog geen ondernemers in de binnenstad zijn omgevallen. Sterker: er komen winkels bij. Maar ze hebben het wel zwaar. Van de honderd winkels zijn er vijfendertig open, de rest is dicht.

In principe mogen alle winkels open zijn. Hoek: Zolang ze zich maar een de regels houden. Wat je ziet is dat de grote ketens met veel personeel dicht zijn. Die kunnen gebruik maken van de regeling dat negentig procent van de personeelskosten worden vergoed. Het zijn de kleine ondernemers zonder of met heel weinig personeel voor wie dat niet loont. Die kunnen beter nog een beetje omzet meepikken, in plaats van thuis te zitten.

Grote jongens profiteren, eenpitters moeten door
Dat roept wel de vraag op hoe dat nou zit met het gebruik van die tegemoetkoming voor schade in verband met COVID-19. Het zijn de grote jongens die er maximaal van profiteren. De eenpitters en lokale ondernemers moeten door.

Hoek verwacht wel dat de klappen nog gaan komen. Je ziet nu al dat er tweehonderddertig Enschedese ondernemers een ROZ-uitkering hebben aangevraagd. Ik verwacht dat we op termijn met minder winkels doorgaan.
Bekijk het hele gesprek met Duco Hoek hieronder.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.